Rotterdam – Een droom die uitkomt. Zo ziet de 19-jarige Berbel Rozema haar verhuizing van Rotterdam naar het Amerikaanse Lowell. Daar gaat ze niet alleen studeren aan de Universiteit van Massachusetts, maar ook hockeyen bij de River Hawks, het damesteam van Umass Lowell. Ze krijgt een studiebeurs van tienduizenden dollars per seizoen. Begin deze maand vloog ze ernaar toe voor een avontuur van vier jaar.
“Ik voel me bevoorrecht”, zegt de voormalige spits/middenvelder van Dames 1 van Hockey Club Rotterdam, dat in de promotieklasse uitkomt. “Ik werd al twee jaar geleden benaderd door KingsTalent, de organisatie die dit allemaal regelt, maar toen voelde ik me nog niet rijp genoeg. Nu wel. En niet als tussenjaar, maar voor de hele periode. Dat viel in de smaak bij coach Shannon Hlebichuk van de River Hawks. Ze willen daar het niveau van het dameshockey omhoog tillen. Vandaar dat ze continu naar talenten zoeken in de toplanden Argentinië, België, Duitsland en Nederland. Bovendien vond ik Shannon, tijdens de showcase hier, heel relaxt. Ze nam me ook serieus.”
Eva Berkhout
Inmiddels heeft Rozema zich verdiept in het team, de universiteit en de stad Lowell, zo’n vijftig kilometer van Boston. “Ik heb gesproken met meiden die er al zijn geweest en Eva Berkhout, de Nederlandse keeper van het team. Zij gaat haar vierde jaar in. Allemaal waren ze positief. Bovendien staat daar een begeleidingsteam dat je helpt met de combinatie studie en hockeyen voor je klaar. Sporten aan colleges en universiteiten is een miljoenenbusiness, maar je moet wel presteren, ook wat studie betreft. Zo niet, dan mag je niet hockeyen, totdat je weer aan de studie-eisen voldoet. Ik wil psychologie en criminologie studeren. Een combinatie die in Nederland niet bestaat.”
Veldhockey in de VS, is een kleine sport. In september tot en met november worden in de diverse “Conferences”, waarin het land is opgedeeld, competities afgewerkt. De winnaar van iedere “Conference” mag om het nationaal kampioenschap spelen. Rozema: “Dus je kunt al eind november klaar zijn. Je blijft dan nog wel studeren, trainen en oefenwedstrijden spelen, tot de volgende competitie in september weer begint.”
Ze studeert daar gratis en woont gedurende die vier jaar kosteloos op de campus in een kamer met een kamergenoot. “Dat is iemand van m’n team. Sommige voorzieningen moet we delen met bewoners van andere kamers. Eten in het universiteitsrestaurant is gratis. De overige verblijfkosten vangen m’n ouders op en moet ik ’s zomers, als ik thuis ben, verdienen met een baantje. Ik heb namelijk een studentenvisum en mag daar niet werken”, vertelt Rozema.
Feyenoordshirt
Ondanks de mooie vooruitzichten blijft het een avontuur. Wel één waar ze nuchter tegenaan kijkt. “Ik voel een gezonde spanning. Het zal wennen zijn, maar ik verwacht niet dat ik heimwee krijg. Ik ben sociaal en pas me vlot aan. Dat is ook nodig, want je moet je laten zien”, aldus Rozema. “Ik heb er veel zin in! Toch zal ik het thuisgevoel en m’n jongere zusjes missen. En het hockeyen en het verenigingsleven bij HCR. Ook al ik begreep ik soms niet waarom ik in een lager team werd opgesteld. Door te blijven vechten heb ik toch het hoogste bereikt. En Rotterdam blijft voor mij altijd nummer één. Daarom neem ik een Nederlandse en Rotterdamse vlag én Feyenoordshirt mee!”
De universiteit
De openbare University of Massachusetts is met ruim 70 duizend studenten de grootste van de staat. Ter vergelijking: de Erasmus Universiteit telt ongeveer 28 duizend studenten. De campus in Lowell is één van de vijf vestigingen. University of Massachussets (afgekort: Umass) herbergt de grootste academische bibliotheek ter wereld.
Amerika
In Amerika is het normaal om studie en sport te combineren. Colleges zijn kweekvijvers van talenten. De sportfaciliteiten zijn uitstekend. Er zijn negen college-stadions met plek voor 100 duizend toeschouwers. College-wedstrijden zijn populair en worden live uitgezonden.