Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Nienke Bloemsaat over ervaringen bij Michigan State

Nienke Bloemsaat over ervaringen bij Michigan State

Afgelopen zomer maakte Nienke Bloemsaat de overstap naar het Field Hockey team van Michigan State University in East Lansing, Michigan. Daar ontving zij recent de ‘Defensive Player of the Year’ award, een award om zeer trots op te zijn. Maar hoe gaat het verder met Nienke en hoe bevalt het leven in Amerika?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je had de keuze uit meerdere scholen. Waarom heb je uiteindelijk toch voor Michigan State gekozen?

Uiteindelijk heb ik voor Michigan State gekozen, omdat ik zelf wist dat ik naar een grote school wilde met een hoog niveau hockey en school. Maar voor mij is het hockeyniveau belangrijker dan de academics. Na de showcase van KingsTalent heb ik een Top 3 gemaakt van scholen die in mij geïnteresseerd waren en Michigan State Uni was één van die scholen. Voor mij was de scholarship een grote factor voor welke school ik zou kiezen, maar mijn uiteindelijke keuze voor Michigan State University was gebaseerd op de geweldige staff. Ik voelde me enorm ‘veilig’ bij de coaches en wist dat ik altijd bij hen terecht zou kunnen als er iets zou zijn.

 

Hoe heb je je voorbereid op dit avontuur?

Mijn voorbereidingen op dit avontuur waren niet echt speciaal. Ons team moest eerder aanwezig zijn in East Lansing afgelopen jaar, zodat we alvast in de zomer konden trainen. Voordat we er 1 juli moesten zijn, hadden we allemaal een kracht- conditieschema gekregen. Toen ik die voor het eerst zag kreeg ik al wel stress. Gelukkig hielpen mijn teamgenoten toen al met uitleggen hoe alles werkt. Dit is waarschijnlijk het belangrijkste als voorbereiding op het avontuur in Amerika, want er is nogal een groot verschil in kracht en conditie. Als je zou kijken naar de hele voorbereiding op AMERIKA heb ik me niet echt goed voorbereid. Ik liet alles meer op me afkomen dan alle details uit te zoeken.

 

 

Je vertelde zojuist dat het niveau van hockey een erg belangrijke factor was om voor deze school te kiezen. Hoe bevalt het niveau van hockey je uiteindelijk in de VS?

Het niveau van hockey verschilt nogal met Nederland, maar het verschilt ook heel erg in de VS zelf. Je merkt bij sommige meiden dat ze pas op een latere leeftijd zijn begonnen met hockeyen en dat ze nog aan veel dingen moeten werken. Sommigen hebben gewoon nog niet het inzicht en snappen het spel niet goed genoeg of sommigen missen techniek. Buiten dat zijn er ook hele goede spelers in de VS, maar die spelen dan ook voor de betere scholen. In het geheel valt het niveau van hockey niet tegen, het verschilt alleen bij welke school je speelt.

Het fysieke niveau daarentegen ligt hier wel een stuk hoger. Er wordt veel meer gefocust op kracht en conditie en ze zorgen er elke keer voor dat je met alles tot het uiterste gaat.

Kan je goed opschieten met je teamgenoten? En wat vind je ervan dat je niet de enige Nederlandse bent? 

 

Mijn teamgenoten zijn geweldig, ze zijn als familie voor mij! Als international en freshman is er heel veel waar je aan moet wennen en kan het nogal zwaar zijn op sommige momenten. Maar als ik ergens mee zit kan ik altijd bij mijn teamgenoten terecht en dat heeft me heel erg geholpen dit jaar.

Ik vind het leuk dat ik niet de enige Nederlander ben in mijn team, zo zit onder andere Merel Hanssen (rechts op de foto) ook bij Michigan State. Je zit in dezelfde situatie en kan elkaar iets beter begrijpen. Het is ook fijn om soms gewoon even Nederlands te praten (ook al praten we vaker engels met elkaar omdat dat gewoon makkelijker gaat nu). Daarentegen vind ik ook dat er niet meer Nederlanders bij moeten komen op het moment. Het blijft een “Amerikaanse” ervaring en 4 Nederlanders is al genoeg voor een team met 23 spelers. Je gaat hier namelijk toch wel naartoe om een Amerikaans student-athlete leven te leiden en dan wil je niet met alleen maar Nederlanders om je heen zitten.

 

 

 

Je hebt al enkele minuten gemaakt in het team. Hoe vind je dat het gegaan is en hoe kijk jij terug op het afgelopen seizoen?

Ik ben heel blij dat ik al zoveel minuten heb mogen maken. Hier in Amerika is het nogal groots wanneer je als ‘freshman’ zoveel speelt. Het liefste had ik nog meer minuten gemaakt, maar helaas door een erg pijnlijke blessure heb ik twee wedstrijden niet kunnen spelen. Ik zelf heb een ‘decent’ seizoen gespeeld en mijn statistics laten dat ook wel zien, maar ik weet dat ik beter kan en hoop mezelf volgend jaar weer te verbeteren. Ik kijk terug op afgelopen seizoen met een nogal dubbel gevoel. We begonnen het seizoen heel goed en we verwachtten ook veel van het seizoen. Helaas ging het vanaf een bepaald moment bergafwaarts en verloren we wedstrijden die we zeker hadden kunnen winnen. Ook al was onze ‘overall score’  niet zoals verwacht en gehoopt, we waren beter dan het seizoen daarvoor en dat is in ieder geval vooruitgang.

 

Wat zijn de dingen die je op sportief gebied wilt bereiken in Amerika en welke kwaliteiten zou je graag willen verbeteren?

Iets wat ik hier nog echt zou willen bereiken is benoemd worden tot captain. Ook zou ik heel graag een heel seizoen willen spelen zonder grote blessures. Wat ik zou willen verbeteren zijn mijn ren kwaliteiten. Ik ben nooit echt goed geweest in rennen en wanneer ik het woord ‘conditioning’ hoor, krijg ik al angst. Dus als ik iets zou moeten kiezen, zou het voor mij ‘conditioning’ zijn.

 

 

 

En tenslotte..

Wat zou je meegeven aan talenten die nog in Nederland zitten en twijfelen om naar Amerika te gaan?

DOEN! Het is een kans die je waarschijnlijk nooit meer in je leven krijgt. Het is een geweldige kans om jouw sport te mogen spelen en tegelijkertijd een studie te volgen op een universiteit in AMERIKA. Het is zo’n gave ervaring die niemand je kan afnemen daarna. Je wordt hier als een professional behandeld: je krijgt heel veel gear; je hebt een eigen fysiotherapeut; je reist veel en ziet geweldige plaatsen; je verblijft in luxe hotels; je ontmoet ‘populaire’ atleten van andere teams etc. Dit is een ervaring waar je heel veel van leert en waarvan je enorm groeit als persoon. Als je twijfelt, bedenk dat je nergens aan vast zit. Wanneer je in Amerika echt ongelukkig bent/wordt kun je altijd terug naar huis!

Wij zijn erg blij om te horen dat Nienke het naar haar zin heeft bij Michigan State Uni en we hopen meer van haar te horen.

Ook houden wij jullie op de hoogte over alle nieuwtjes en ontwikkelingen rondom de talenten en Kingstalent. Vergeet ons dus niet te volgen op Instagram: @kingstalentnl.

 

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.