Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

Goalie Mats Roorda over zijn jaar in the States!

Goalie Mats Roorda over zijn jaar in the States!

Vorig jaar besloot Mats Roorda om FC Groningen achter te laten en te vertrekken naar Binghamton University in New York om daar het doel te verdedigen.  

 

Hoe bevalt het leven in Amerika? Is het leven in een stad in Amerika erg verschillend ten opzichte van een stad in NL, zoals Groningen?
Het afgelopen jaar is mij echt super goed bevallen. Als ik terugkijk naar afgelopen jaar ben ik super blij dat ik deze keuze heb gemaakt en totaal geen spijt gehad. Onze campus ligt op zo’n tien minuten afstand van het centrum van Binghamton en aangezien ik afgelopen jaar een freshman was en in de dorms woonde, kwam ik niet zo heel erg vaak in het centrum. Het is een gezellig, klein centrum met een paar heerlijke restaurants. Het grootste verschil tussen Groningen en Binghamton is dat er zoals in Groningen veel verschillende winkels zijn waar je makkelijk een dag zou kunnen spenderen en in Binghamton bestaat het centrum vooral uit bedrijven, restaurants en cafés.

Wat zijn je hobby’s buiten voetbal om? Heb je in Amerika andere hobby’s ondervonden dan die je hier in Nederland hebt/had?
Eigenlijk sinds mijn komst ben ik erg geïnteresseerd geraakt in het American Football, de NFL. Vooral omdat je er niet om heen kan, het is by far de grootste sport hier en het leeft ontzettend bij iedereen. Aangezien mijn vriendin uit Upstate New York komt is zij en haar familie groot fan van de Buffalo Bills en door haar en haar familie ben ik ook fan van ze geworden. Sindsdien volg ik erg fanatiek elke wedstrijd die ze spelen en ben zelfs een keer opgebleven tot 4 uur ‘s nachts voor een play-off wedstrijd die ze speelde toen ik tijdens de winter break in Nederland was.

Waarom heb je er toen voor gekozen om in Amerika verder te studeren?
De grootste reden was eigenlijk dat ik de stap naar Amerika wou maken omdat het avontuur mij gewoon ontzettend aansprak en dan vooral de sportcultuur die hier in Amerika leeft.

Wat is er anders aan de Amerikaanse manier van lesgeven dan de Nederlandse?
Het grootste verschil is dat je in Nederland een bacheloropleiding kiest en dat al het lesmateriaal gerelateerd is aan je bachelor. In de VS moet je een bepaald aantal “verplichte vrije studievakken” volgen die niets met je bachelor te maken hebben, dit doen ze om je kennis te vergroten over verschillende andere onderwerpen. Een voorbeeld hiervan is dat voordat ik naar VS kwam één jaar de hbo-studie Fysiotherapie heb gevolgd, tijdens dit jaar was alles gerelateerd aan het menselijk lichaam en verder niks anders. Maar toen ik hier in Amerika aankwam was ik een beetje verbaasd toen ik hoorde dat ik Geschiedenis en een Aardrijkskunde vakken moest volgen om mijn verplichte vrije studievakken af te kunnen strepen.

Toen de school dicht moest in verband met Corona heb je een tijdje bij je vriendin gewoond. Hoe was deze periode voor je?
Natuurlijk was het ontzettend fijn dat ik een tijd bij haar familie in huis heb mogen wonen en daar ben ik ook ontzettend dankbaar voor. Ik heb er een tijd geleden voor gekozen om niet naar Nederland te vliegen voordat er meer zekerheid was of de tijdelijke wet van het verbod van vluchten van de EU naar de VS opgeheven zou worden. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik niet wou dat de kans zou bestaan dat ik niet terug zou kunnen keren naar de VS voor preseason. Aangezien dat het natuurlijk jammer is dat ik voor nu niet bij mijn familie kan zijn tijdens de zomer heb ik het hier erg naar mijn zin.

 

Hoe beleef je de sfeer en de fans in Amerika ten opzichte van bij FC Groningen?
Het verschil in de sfeer is verreweg het grootste verschil. Omdat ik uit de jeugd van FC Groningen kwam had ik nog niet echt ervaring met veel mensen op tribunes, met als uitzondering mijn allerlaatste wedstrijd in de bekerfinale tegen Ajax. Hier in de VS heb ik wel een paar keer voor meer dan 2000 mensen gespeeld en dat ik natuurlijk ontzettend gaaf.

Zoals ik net al zei ben je niet met lege handen teruggekomen uit the States. Hoe kijk je terug op je eerste jaar in Amerika?
Ik heb afgelopen jaar super veel geleerd en kennis kunnen maken met de cultuur en de mensen. Ik zie afgelopen jaar dan ook meer als een jaar waar ik kennis heb kunnen maken met het voetbal in de VS en het manier van spelen waar ik toch wel even aan heb moeten wennen. Om eerlijk te zijn had ik gehoopt dat mijn individuele prestaties wat beter waren maar ik denk dat ik altijd al iemand ben geweest die eerst even kennis moet maken voordat ik klaar ben om te gaan. Al met al heb ik super veel genoten van afgelopen jaar en heb ik zeker geen spijt gehad.

Wat vindt je het gekste aan Amerika?
Het is niet zo zeer gek maar ik moest echt wel even wennen aan de afstanden, het uren rijden voor een wedstrijd en meerdere dagen onderweg zijn voor een wedstrijd had ik nog nooit meegemaakt in de jeugd van FC Groningen. En het is misschien voor de hand liggend maar je hoort altijd dat Amerikanen gek zijn van eten, en dat is dan ook echt zo. Er is vrijwel geen een straat waar er geen restaurant of drive-through is.

Tot slot: Wat wil je echt nog een keer doen in Amerika?
Ik wil sowieso in de tijd dat ik hier ben naar het westen en dan vooral de Grand Canyon bezoeken. Ik heb er zoveel ontzettend gave berichten over gehoord dus dat staat zeker op de bucketlist om een keer te gaan doen.

Bedankt voor dit interview Mats en we wensen je natuurlijk alle succes verder!
Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van onze talenten in Amerika?  Volg ons dan op onze socials @kingstalentnl!

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.