Deze keer gingen we met Wessel Speel in gesprek. Wessel vertelt over het leven als student-athlete aan de Hofstra University op Long Island en al zijn avonturen die hij tot nu toe beleefde in de VS.
Zou je je even willen voorstellen, zodat de lezer een goed beeld krijgt van jou?
Ik ben Wessel Speel, 19 jaar oud en kom uit Utrecht. Ik heb de afgelopen 3 jaar bij FC Utrecht in de o17, o19 en o23 gekeept. Daarnaast heb ik mijn VWO afgerond op het St. Bonifatiuscollege. Nu speel ik bij Hofstra University op Long Island in Amerika en studeer ik “Mathematical Economics”.
Ik weet nog goed dat je met je ouders bij ons op kantoor kwam. Hoe heb je dat gesprek ervaren?
Voordat ik bij KingsTalent op kantoor kwam wist ik al redelijk wat af van studeren in combinatie met sport in Amerika door gesprekken met vrienden die daar al hadden gezeten en een andere organisatie waar ik mee in gesprek was. Wat mij heel erg aantrok aan het gesprek was het grote netwerk in Amerika en de hoge succesratio.
Je speelde je wedstrijden bij FC Utrecht in U19 en U23. Kun je ons meenemen hoe het jaar is verlopen en waarom je uiteindelijk hebt gekozen voor een stap naar Amerika?
Ik begon het jaar met veel speeltijd in de o19 en presteerde aardig. Uiteindelijk moest ik mijn plek afstaan om redenen die buiten mijzelf lagen. Dit was één van de redenen waarom Amerika mij aantrok, omdat de kans op meer speeltijd hoger is. Daarnaast zou ik na afgelopen jaar naar een studie moeten gaan kijken. Toen uiteindelijk Hofstra University op mijn pad kwam, was het plaatje voor mij compleet. De coach gaf me veel vertrouwen en de locatie van Hofstra op Long Island is geweldig; dicht bij NYC en het strand. Niet te vergeten dat je Engelse taal ook nog veel beter wordt. FC Utrecht had me nog aangeboden om dit jaar te blijven in de o23, maar ik wist zeker dat een stap naar Amerika beter voor mezelf zou zijn. Het was tevens al een droom sinds mijn 15e.
Uiteindelijk heb je gekozen voor Hofstra University New York! Zoo super gaaf! Kun je omschrijven hoe deze scouting te werk is gegaan? Zijn ze naar je wezen kijken?
Ik kreeg redelijk wat contact met verschillende Amerikaanse D1 coaches. Ik wist van tevoren al dat de oostkust mij het meeste aansprak. Het contact met Hofstra sprong er echter het meeste uit. Eerst kwam de assistent-coach naar Nederland gevlogen om mij te zien spelen. Uiteindelijk kwam de hoofdcoach ook nog overgevlogen om me te zien spelen en mijn ouders te ontmoeten. Dit gaf mij een betrouwbaar beeld van hoe het avontuur in Amerika eruit zou gaan zien.
Wat waren jouw verwachtingen van het avontuur?
Het was moeilijk voor mij om een beeld te schetsen van tevoren. Het mooie, vond ik, dat alles stap voor stap steeds concreter werd. Ik had wel de verwachting dat ik me daar snel thuis zou voelen, wat uiteindelijk ook klopte. De combinatie van in het buitenland op niveau sporten, studeren en toch ook een beetje studentenleven, is voor mij ideaal.
Hoe werd je ontvangen door je coaching staff en teamgenoten in Amerika?
Ik kreeg veel meer aandacht dan verwacht. Iedereen was heel zorgzaam en geïnteresseerd. Ik kwam in de coronatijd binnen dus dat waren wel bijzondere omstandigheden. Wel fijn als er dan mensen zijn die zo betrokken zijn. Ze vonden mijn lengte vooral heel bijzonder. Lange mensen kennen ze niet zo in Amerika.
Wat voor studie volg je op dit moment in Amerika?
Ik ben nu bezig met de studie “Mathematical Economics”. Wiskunde en Economie zijn twee vakken waar ik veel interesse in heb en op Hofstra hebben ze hele goede professoren hiervoor.
Wat is het grootste verschil op het gebied van sport tussen Nederland en Amerika?
In Amerika is het minder gericht op het “voetballen” door middel van bijvoorbeeld opbouwen. Van risico nemen houden ze minder. Ze scoren dan ook bijvoorbeeld meer uit standaardsituaties. Ook merk ik dat het fysieke een hogere prioriteit heeft dan in Nederland.
Hoe ziet een gemiddelde dag eruit voor jou als student-athlete in New York?
Ik sta op rond 6.30 am voor een persoonlijke work-out (puur voor mezelf). Daarna heb ik les tot lunchtijd. Ik lunch in de student center waar ik eten kan halen met mijn mealcard. Voor de veldtraining om 4pm hebben we soms ook nog krachttraining met de strength & conditioning coach, maar die tijden verschillen veel door de coronasituatie. Om 4pm trainen we tot 6pm op het veld. Daarna eet ik weer in de student center. Afhankelijk van hoe druk ik het heb met school doe ik in de avond dan nog wat extra schoolwerk.
Op je social media hebben we kunnen zien dat je New York City al hebt ontdekt. Wat is voor jou het vetste/ gekste wat je tot nu toe hebt gezien in NYC?
Ik was al één keer eerder in NYC geweest en toen had ik de meeste dingen gezien behalve de Brooklyn Bridge, dus het was erg leuk om daar nu over heen te lopen als NY- citizen. Ook de buurten Soho en Greenwiche Village zijn supermooi en hebben een hele mooie sfeer, vooral in de herfst. Het is een stad met superveel historie en bezienswaardigheden, dus het is heel moeilijk om er één favoriet uit te pikken.
Wat zijn de doelen en plannen die je voor ogen hebt voor je tijd in de States (zowel sportief, als academisch gezien)?
Ik heb veel doelen voor ogen. Sportief gezien, wil ik zoveel mogelijk wedstrijden spelen, mijn techniek nog meer door ontwikkelen en fysiek sterker worden. Academisch gezien, wil ik zoveel mogelijk leren van waar mijn interesses liggen. Ik zit met een aantal spelers in het team die bijvoorbeeld veel verstand hebben van investeren en ondernemen, waar ik buiten school ook weer van kan leren. Hofstra heeft ook een zeer interessant netwerk van bedrijven in NY waar ik wat later, hoop ik, ook mooie stages kan doen. Daarnaast wil ik privé zoveel mogelijk uit mijn tijd hier in Amerika halen, zoals trips maken naar andere steden als we tijd over hebben. Ons eerste bezoek gaat naar Cape Cod, Boston en de Niagara Falls.
Wat zou je iemand willen die nog twijfelt om naar Amerika te vertrekken mee willen geven?
Het is een grote stap, maar ik kan je nu al vertellen dat het het zeker waard is. Er gaat echt een hele nieuwe wereld voor je open. Ik heb nog geen moment spijt gehad. Je gaat het avontuur in je eentje aan en dat is nog eens extra leerzaam. Je ontwikkelt je op zoveel gebieden tegelijkertijd. Voetbaltechnisch, sociaal, maatschappelijk, cultureel, qua taal, qua netwerk, qua type onderwijs, Dat zou ik in Nederland nooit zo ervaren.
We willen Wessel graag bedanken voor het leuke interview en wensen hem nog veel succes en plezier in New York City!