Esther Peeters heeft haar eerste seizoen als Bethany Lutheran Viking er op zitten. Wij spraken haar over haar eerste seizoen!
Als eerst; hoe is het met je? Hoe bevalt het in Minnesota?
Hey! Buiten het feit dat het hier super koud is en er zojuist een sneeuwstorm een dik pak sneeuw heeft gebracht, gaat het echt super goed met me. Grapje, natuurlijk! Niks mis met die kou en al de sneeuw. Want zeg nou eerlijk, er is toch niks lekkerder dan na een sneeuwballen gevecht lekker voor de openhaard met warme chocomelk te zitten. Dus eigenlijk gaat het gewoon helemaal super!
Minnesota bevalt echt heel goed. De mensen hier zijn zo aardig en het is een heerlijke omgeving om te wonen!
Hoe ben je op het idee gekomen om sport en studie te gaan combineren in Amerika? Hoe reageerde je directe omgeving hier op?
KingsTalent heeft mij benaderd via Instagram met de vraag of het combineren van sport en studie in Amerika mij wat zou lijken. Nou moet ik eerlijk toegeven dat ik in het begin echt zoiets had van “Wat is dit nu weer?”. Ik had er nog nooit van gehoord, dus nadat ik het bericht had gelezen, heb ik het open gelaten voor een hele lange tijd. In die tijd was ik druk bezig met mijn laatste jaar op 6 vwo en op welke school ik zou gaan studeren. Terwijl ik verschillende scholen in Nederland aan het bezoeken was, speelde er in mijn achterhoofd nog altijd die gedachten van het bericht van KingsTalent. Dus op een mooie dinsdagavond heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en een berichtje teruggestuurd.
Na een aantal weken contact te hebben gehad via Instagram en bellen werd ik uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek samen met mijn ouders. Er was alleen een klein probleempje: mijn ouders wisten nog van niks. Toen ik mijn ouders vertelde over dat ik aan het denken was over studeren en volleyballen in Amerika waren zo compleet van slag. Ze zagen het totaal niet aankomen, dus het was natuurlijk wel even schrikken. Maar vanaf moment één hebben ze wel gezegd dat het een hele mooie kans is en dat ze me in alles wat ik wil zullen steunen. De rest van mijn omgeving heb ik het pas verteld toen het officieel was dat ik naar Amerika zou gaan studeren. Iedereen was super enthousiast en vond het supercool dat ik dit ging doen.
Wat heeft KingsTalent hierin voor jou betekend?
Zoals ik hiervoor al noemde wist ik nog helemaal niks van studeren en sporten in Amerika. KingsTalent heeft me geholpen door een hele hoop informatie hierover te geven. Ook hebben ze me enorm geholpen met het contact leggen met Amerikaanse scholen en het invullen van alle papieren.
Wat is de reden geweest dat je voor Bethany Lutheran College hebt gekozen?
Nadat KingsTalent contact heeft gelegd met verschillende scholen kreeg ik meerdere scholen die geïnteresseerd waren. Ik ben toen met deze scholen gaan bellen. Vanaf het eerste moment had ik tijdens het bellen gewoon het beste gevoel bij Bethany Lutheran College. Ik heb wel ook nog veel met andere scholen gebeld, maar uiteindelijk mijn hart gevolgd en dat heeft naar Bethany Lutheran College geleid.
Je bent niet het enige KingsTalent talent die zichzelf een Viking mag noemen. Ook in de soccer teams zitten verschillende talenten. Kennen jullie elkaar?
Ja klopt inderdaad. We zijn hier met vijf Nederlanders. Drie voetballers, één voetbalster en ik dan in het volleybalteam. En we kennen elkaar zeker. Alle vier zijn ze echt toppers. We zien elkaar regelmatig op campus, gaan naar elkaars wedstrijden en hebben samen les. Het is echt superleuk om hier ook mensen te hebben uit Nederland en zo af en toe even lekker Nederlands te kunnen praten.
Hoe kijk je terug op afgelopen fall season?
In één woord: GEWELDIG!
In het begin was het natuurlijk super spannend, want jij komt als nieuweling aan, vanuit de andere kant van de wereld. Maar iedereen was zo lief en behulpzaam, waardoor ik me al heel snel op mijn gemak voelde in het team. Het team is echt een hechte familie en is er altijd voor je. Deze meiden zijn in een half jaar echt veel voor mijn gaan betekenen, omdat je gewoon dagelijks samen bent en je dus een hoopt samen deelt.
Maar over het volleyballen gesproken. Dat was in het begin echt wennen, want alles hier is heel professioneel en iedereen was echt heel goed. Een plekje in het veld moet je echt verdienen en daar moet je hard voor werken. Bijvoorbeeld; Ik kwam hier als een defensive player en in mijn positie waren nog 6 andere waartegen ik het moest ‘’concurreren’’ voor mijn plekje. Uiteindelijk heb ik wel heel veel speeltijd gekregen en daar ben ik echt heel dankbaar voor. Ik denk dat het belangrijkste is als je moet ‘’vechten’’ voor je plekje in het veld: dat je altijd hard werkt, het ieder ander ook gunt en dat je echt een teamplayer bent en hoe dan ook altijd je team steunt.
Wat is voor jou het grootste verschil tussen Nederland en Amerika? Naar welk land gaat je voorkeur uit?
Het grootste verschil is hoe groot alles is. In Amerika is alles groots, vooral sport. Sport is hier zo groot. Hier groei je er mee op. Als klein kind ga je naar een hele hoop wedstrijden met de hele familie en iedereen is er echt dol op. Persoonlijk vind ik het echt leuk om te zien hoe het hele land meegaat in alle sport. Hetzelfde voor college games. Een hele hoop mensen leven met je mee en zijn daar om jou aan te moedigen met al hun vrienden of familie. Dus op het gebied van sport gaat mijn voorkeur zeker naar Amerika.
Hoe was de schakeling voor jou tussen Nederlands en Engels?
Zodra je in Amerika bent dan zal je wel Engels moeten praten. Er is geen andere optie. En als je ineens moet, dan gaat het vanzelf. In het begin was het natuurlijk wel stunten met alle woorden, maar dat went zo snel en je leert woorden zo snel omdat je ze dagelijks gebruikt. Amerikanen verstaan was natuurlijk wel wat lastig aangezien die vaak snel praten en moeilijkere woorden gebruiken, maar ik gaf dit altijd aan en dan vertelde ze net zo lang totdat ik eindelijk begreep wat ze zeiden. Amerikanen vinden niks leuker dan mensen van andere werelddelen ontmoeten en ze helpen je met alle liefde.
De laatste vraag al weer. Wat voor advies geef jij aan jongens en meiden die overwegen om dezelfde stap te maken als die jij hebt gemaakt?
Als je net als mij twijfelt of je het wel zal doen, bedenk dan goed voor jezelf: ‘’Wat als ik het niet doe?” Voor mij was dat antwoord heel simpel. Als ik het niet zal doen dan zal ik mijn hele leven afvragen: ‘’Wat als ik het wel had gedaan?’’. Je mist 100% van de pogingen die je niet waagt! 😉