Janneke Schopman, jarenlang de beste hockeyster van Nederland, zo niet de wereld, kijkt samen met KingsTalent naar de kansen en mogelijkheden om te hockeyen aan een college in de Verenigde Staten.
Janneke Schopman dus… Een legende in de hockeywereld met een palmares waar geen einde aan lijkt te komen. Een gigantische prijzenkast met werkelijk alle prijzen die er te winnen zijn. Op haar 15e debuteert Janneke al in de Hoofdklasse met HC Rotterdam. Na haar overstap naar HC Den Bosch stromen de prijzen binnen. Hiermee wint Janneke 7 maal de landstitel en 8 maal de Europa Cup 1. Ook met het nationale team wint ze in meer dan 200 interlands alles wat er te winnen valt EK’s, het WK en de Olympische Spelen. Ook wordt ze in 2005, 2006 en 2007 genomineerd als beste hockeyster van de wereld!
In 2010 besluit Janneke te stoppen met haar actieve carrière op het veld en verruilt ze haar hockeystick voor plek in de dugout. Na een aantal jaren bij SCHC op het hoogste Nederlandse niveau te hebben gecoacht besluit ze haar horizon te verbreden als Assistent Coach van het nationale Amerikaanse hockey vrouwenteam en Head Coach van het Amerikaanse vrouwenteam U21. Een bijzondere stap! KingsTalent kijkt met Janneke terug naar haar bijzondere overstap, kijkt vooruit en bespreekt de mogelijkheden voor Nederlands talent om hockey en studie te combineren in de VS.
Onlangs ben je van SCHC overgestapt naar de USA Field Hockey bond. Hoe ben je hier terecht gekomen?
Via een vriendin hoorde ik dat Craig Parnham (headcoach van Team USA) een assistent zocht. Vanaf het moment dat er contact werd gelegd is het zeer snel gegaan. Voordat ik het wist zat ik in het vliegtuig naar de VS. Sinds de zomer van 2014 ben ik Assistent Coach van het Team USA Women Hockey en hoofdcoach van het U21 team. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het Junior High Performance programma. Dit is een programma voor de ontwikkeling van hockey in de hogere jeugdklassen. Het is een gigantische uitdaging om verantwoordelijk te zijn voor deze programma’s. Je kunt wel stellen dat dit een meer dan volledige job is. Ik ben werkzaam vanuit Lancaster, Pennsylvania. Maar logischerwijs moet ik behoorlijk veel reizen, voornamelijk aan de oostkust.
Je bent nu alweer bijna twee jaar werkzaam in Amerika. Hoe bevalt het je hier?
Het bevalt heel erg goed. Ik kan het goed vinden met de Craig en krijg veel verantwoordelijkheid op het gebied van training geven en scouting. Ik vind het superleuk om met de Amerikaanse meiden te werken, ze zijn erg gedreven en willen enorm graag beter worden. Naast het werk voor Team USA is het leven in de Verenigde Staten erg prettig. Het land heeft alles en ook het leven buiten sport bevalt me.
Kan je meer omschrijven hoe sport (in algemene zin) beleefd wordt in de VS?
De sportbeleving in Amerika is heel bijzonder. In Nederland wordt sport gezien als sport. In Amerika is het een ‘way of life’. Een belangrijk onderdeel van het leven van de meeste Amerikanen. Enerzijds om het zelf te beoefenen, aan de andere kant om het te kijken. Alleen al de vele verschillende sportzenders op tv geeft aan hoezeer sport leeft in dit land. Sport heeft betekenis. Mensen zijn over het algemeen onder de indruk van je prestaties als sporter, zeker als je deelneemt aan de Olympische Spelen. Een sportcarriere heeft hier veel waarde op je CV, meer dan bijvoorbeeld in Nederland.
Kan je ons een inzicht geven hoe een (willekeurige) dag/week als coach USA Field Hockey er uit ziet?
Een dag is heel divers, ook gezien de taken verschillende taken die ik heb. Van het voorbereiden van trainingen tot het geven van de trainingen voor de verschillende teams. Daarbij mag individuele training zeker niet vergeten worden. Daarnaast behoort het bekijken van speelsters op video tot het takenpakket. Niet te vergeten het scouten van onze (eerstvolgende) tegenstanders. Om goed voorbereid de wedstrijd in te gaan willen we exact weten wat we kunnen verwachten. Het standaard werk; mailtjes beantwoorden mag ook niet vergeten worden.
Afgelopen zomer hebben jullie je gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Rio. Wat zij de ambities van Team USA Field Hockey met het oog op Rio?
Team USA heeft een hoge ambitie uitgesproken met het oog op Rio. Meedoen alleen is voor ons niet genoeg. We willen het maximaal haalbare uit de Olympische Spelen halen. Waar deze grens ligt zullen we zien. Top 5 van de wereld moet haalbaar zijn op termijn. In Rio willen we dit bevestigen.
Vanuit je huidige positie kan je Amerika en Nederland goed met elkaar vergelijken. Wat is Amerika, in hockey, anders dan Nederland?
Nederland is een klein land waarin hockey een grote / belangrijke damessport is. Bovendien is het een familiesport waar iedereen van jong tot oud kan spelen en de beschikking heeft over goede faciliteiten voor sporters. Desalniettemin zijn er relatief weinig water en zandkunstgrasvelden, hockey wordt meestal gespeeld op field turf.
In Amerika is dit anders. Hier is hockey een relatief kleine sport in vergelijking tot bijvoorbeeld women soccer of softball. Fieldhockey is een sport die beoefend wordt door vooral meisjes en tot en met college. Daarnaast is er geen seniorenhockey wat voor het nationale team logischerwijs een uitdaging is om speelsters te behouden voor de sport.
Indien je kijkt naar de exposure op tv moeten we het afleggen tegen de Amerikaanse sporten. Hierdoor blijft het lastig om hiermee de concurrentie aan te gaan. Rond de Olympische Spelen is dit anders. De Spelen is een grote happening hier in de States. Dan staat Team USA volop in de spotlight.
Hoe belangrijk is College Field Hockey voor USA Field Hockey?
College Field Hockey is ‘KEY’ voor Team USA. College Hockey is heel belangrijk voor de sport. Hockey op college niveau is een professionele sport waar veel tijd en geld in wordt geïnvesteerd. Veel universiteiten in Amerika hebben een speciaal dames hockey team dat op professionele wijze wordt getraind en aangestuurd. College hockey is voor ons een van de belangrijkste vijvers om uit te vissen voor onze nationale teams.
KingsTalent bemiddelt tussen Nederlandse student-athletes en Amerikaanse colleges. Wat zijn de kansen van de Nederlandse speelsters in Amerika?
Studeren in Amerika is erg duur. Dit kan wel oplopen tot wel $40.000 dollar per jaar. Echter, zoals al eerder gezegd, scholen investeren in goede (academische en sportieve) studenten en hebben hier scholarships voor over. Hiermee worden je kosten (gedeeltelijk of geheel) gedekt. Als je als speler een scholarship kan bemachtigen scheelt dat gigantisch veel geld. Als je in Amerika wil hockeyen heb je als Nederlandse speelster een goede kans vanwege een jarenlange hockeyachtergrond. Ook zijn bij Nederlandse speelsters de technische kwaliteiten in het algemeen verder ontwikkeld dan bij Amerikaanse leeftijdsgenoten door jarenlange training op hoog niveau. Ik moet wel zeggen dat dit verschil echter wel steeds kleiner wordt.
Wat zou je speelsters, die geïnteresseerd zijn in de overstap naar de VS, willen meegeven/adviseren?
Bereid je goed voor op het fysieke aspect van de training en begrijp dat sport een levensstijl is. Topsport, reizen in combinatie met een studie vereist volledige focus. Het trainen, reizen en wedstrijden spelen in combinatie met presteren in de schoolbanken vraagt ijzeren discipline. Je doet dit er niet even bij. De academische eisen zijn hoog, zeker bij een aantal colleges. Desalniettemin, indien deze kans zich voordoet is het een hele belevenis!
Wij danken Janneke Schopman voor dit interview en wensen haar veel succes in de States.