Afgelopen zomer liet hockeyster Sophie Willemse Nederland achter zich en vertrok naar Amerika. Ze sloot zich aan bij het field hockey team van American University. Dit was natuurlijk een hele stap voor Sophie, maar zeker ook voor haar familie. Wij vroegen Tamara Willemse (moeder van Sophie) naar haar ervaringen met KingsTalent, het missen van haar dochter en het grote Amerika.
Het was voor Sophie al vroeg duidelijk wat ze wilde, vertelt Tamara, de moeder van Sophie Willemse: ”Een paar jaar geleden is ze met school tien dagen in Amerika geweest. Ze volgde toen tweetalig onderwijs: Engels en Nederlands. Toen ze terug kwam (pas 15 jaar in Havo 4) zei ze: mam, als ik mijn diploma heb ga ik naar Amerika.” Dit plan liep wel enige vertraging op door corona, maar door een carrièrebeurs kwam het uiteindelijk toch nog goed, mede door het initiatief van Tamara ‘’Ze wist niet precies wat ze wilde gaan doen, dus in VWO 5 ben ik met haar naar een carrièrebeurs gegaan. Daar raakte ze zelf in gesprek met een bekende hockeyer die toen aangesloten was bij KingsTalent. Helemaal blij was ze; dit leek haar te gek! Haar grootste hobby mogen uitoefenen in combinatie met een studie in Amerika, dat leek to good to be true.’’
Het werken met KingsTalent was een intens maar duidelijk proces. ’’Het was een kort maar intens proces. Toen ze voor zichzelf de knoop doorhakte in februari van dit jaar ging het in een stroomversnelling. Nadat ze had meegedaan aan de showcase en de contacten met Sportconsultant Teun intensiever werden, begonnen ook de administratieve taken. Dat waren er een heleboel kan ik je zeggen, maar wel duidelijk gestroomlijnd en te volgen in de KingsTalent app. Daarnaast was het ook zeker een leuk proces. Het was leuk om via Teun informatie en contactverzoeken van coaches van Universiteiten te krijgen, veel meer dan wij hadden verwacht, en samen met Sophie in gesprek te gaan met hen. Het was interessant om te ervaren hoe verschillend de coaches dit benaderden. Toen we een gesprek hadden met Steve Jennings van American University, die haar een scholarship aanbood, was ze de koning te rijk. Wat was ze blij!’’
Bron: Instagram @aufieldhockey & @sophie.willemse
Nu het allemaal werkelijkheid is, is het wel een bijzondere ervaring om een kind in Amerika te hebben vertelt ze. ”Het is bijzonder om te ervaren dat je kind meer dan 6000 km van je vandaan zit. Wat heel fijn voor ons als ouders is, is dat we steeds als we haar bellen, facetimen of via app contact met haar hebben, zien hoe blij ze is. Ze is in een geweldig team terechtgekomen dat meteen als een warm bad voelde. Meteen ‘part of the team’ was ze, en dat is heel fijn om te ervaren als je zelf zo ver bij je kind vandaan bent en er niet ‘even’ langs kunt gaan.”
”Er wordt wel veel gedaan vanuit Amerika voor ons, zodat wij zo veel mogelijk meekrijgen van de hockeyprestaties van Sophie. Het AU Field Hockey team deelt veel via Social Media (Instagram en Twitter), dus daar zien we vlak voor de wedstrijd de opstelling en de tussen- en eindstanden. Ook zijn we toegevoegd aan een app waarin alle ouders van de hockeydames zitten. Erg leuk, ook daar wordt veel gedeeld in de aanloop naar, tijdens en na de wedstrijd. Er is veel positiviteit en support en er wordt veel voor de hockeydames geregeld door de ouders die live bij de wedstrijden aanwezig zijn (zoals drank en eten na de wedstrijden in zogenaamde ‘tailgates’).”
Maar binnenkort gaan ze het pas allemaal echt meemaken en daar wordt enorm naar uit gekeken door de familie Willemse. ”Wij zijn enorm blij dat we haar in de komende herfstvakantie gaan zien! Mijn man, haar broer en ik gaan live 3 wedstrijden van haar zien en de andere ouders en coaches ontmoeten. Daar kijken we enorm naar uit! Live haar kunnen zien hockeyen zal echt een hele andere beleving zijn.”
Bron: Instagram @aufieldhockey
Tenslotte vroegen wij of Tamara nog tips of advies had voor ouders en jongens/meiden die twijfelen om de stap te maken of al aan het begin van die proces staan. ”Als je kind deze droom heeft en je hebt de mogelijkheid om dit te faciliteren: doen! Het is een life-changing experience. Naar een ander land reizen (alleen), in een ander team terechtkomen waar je niemand kent, een andere taal spreken en met andere culturen en gebruiken in aanraking komen, is een hele bijzondere ervaring. Wij voelen ons bevoorrecht dat we haar dit mee kunnen geven. Ik heb wel gemerkt dat het een intensief proces is tot het moment dat ze daadwerkelijk in het vliegtuig stapte, dus het is fijn als je daar de tijd voor kunt vinden om dit samen met je kind te doen. Niet alleen het verwerken van alle administratieve taken, maar vooral ook de online gesprekken met coaches van mogelijk toekomstige Universiteiten waar je kind terecht kan komen. Het was een intensief, maar ook voor mij als ouder, leerzaam proces.”
En wat ook nog handig is om te weten is, is dat ze voor pre-season, begin augustus, al verwacht worden, daar hadden wij door het korte proces geen rekening mee kunnen houden in onze vakantieplanning. Dat zouden we , als we dat geweten hadden, anders doen.