Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews

First weeks – Koen Vos (Point University)

First weeks – Koen Vos (Point University)

 

Koen Vos vertrok deze zomer naar Amerika om zijn dromen achterna te gaan en sport en studeren te gaan combineren aan Point University in Georgia. Vorige week noteerde Koen zijn eerste doelpunt voor de Point Skyhawks. We kijken terug op de prima start van Koen bij de Skyhawks.

 

Je zit alweer een maand in the States, hoe bevalt het je?
Ja het bevalt echt heel goed hier, de tijd vliegt! Ik ben de eerste weken zeer goed doorgekomen. Iedereen hier is erg vriendelijk en ze staan altijd klaar om me te helpen. Mijn dagen zitten hier momenteel propvol, maar ik geniet er volop van. Ik ben ondertussen gewend aan de nieuwe omgeving, mijn nieuwe appartement en aan mijn nieuwe kamergenoten.

 

 

En hoe zijn de eerste schoolweken bevallen?
Ook de eerste schoolweken zijn hier goed verlopen. Het is allemaal net wat anders dan in Nederland, maar je went overal snel aan. In het eerste semester wordt er bij een aantal vakken wat herhaald van de middelbare school en verder heb ik ook een aantal nieuwe vakken. Vooraf had ik verwacht dat de Engelse taal misschien nog wat moeilijkheden met zich mee zou brengen, maar tot nu toe heb ik daar nog geen last van gehad. Verder zijn de schooldagen hier, zoals ik eerder al aangaf, erg kort voor sporters. Daar heb ik op zich geen problemen mee!

 

 

 

 

 

 

 

Grote verschillen met Nederland?
Wat vooral een verschil is ten opzichte van Nederland is dat je je teamgenoten dagelijks ziet, op school, op de training, in je vrije uurtjes en zelfs in je appartement. Iedereen helpt elkaar en is echt met elkaar bezig om ervoor te zorgen dat we uiteindelijk in de wedstrijden goede resultaten halen. Het draait bij alle spelers om voetbal, elke dag weer. Ik denk dat dat wel een groot verschil is met clubteams in Nederland.

Verder zijn ook de eetgewoontes van Amerikanen toch wel wat anders. In elke dorpje of stadje zijn minimaal 10 fastfood restaurants gevestigd. McDonalds, Taco Bell, Dunkin Donuts, Burger King, Zaxby’s, Wendy’s, Panda Express, Waffle House en zo verder, je vindt ze echt overal. Ik was nog nooit in Amerika geweest, dus ik had zoiets nog nooit gezien. Tenslotte is de passie voor sporten als Baseball, American Football en Basketball ongekend hier.

 

 

Heb je ook al wat van de omgeving kunnen zien?
Ik moet eerlijk toegeven dat ik van de omgeving nog niet heel veel gezien heb. Ik ben ondertussen wel al in 5 verschillende staten geweest om daar wedstrijden te voetballen en ik heb de steden Auburn en Atlanta bezocht. De planning is om binnenkort Atlanta uitgebreid te gaan bezoeken en te gaan kijken naar het nieuwe stadion van de Atlanta Falcons (American Football Team). Verder hebben we met het team een bezoekje gebracht aan het nieuwe trainingscomplex van Atlanta United FC. Dat was toch wel erg indrukwekkend. Ik ben van plan om vooral in het volgende semester wat meer van Amerika te gaan bekijken met een aantal teamgenoten.

 

 

 

 

Kan je ons in het kort vertellen hoe de eerste weken eraan toe zijn gegaan?
De eerste twee weken hebben we vooral erg veel getraind. Ze noemen deze periode hier “Pre-season”. Je hebt dan nog geen school en dus is er de mogelijkheid 2 á 3 keer per dag te trainen. Erg zwaar, maar ik vond het geweldig om mee te maken. Ik ben nu al ongeveer 3 weken naar school aan het gaan. Je gaat naar school rond 8:00 uur in de ochtend tot ongeveer 12:00/13:00 uur en dan trainen we elke dag in de middag of in de avond. Tussendoor probeer ik zoveel mogelijk huiswerk te maken, zodat ik dat niet hoef te doen op wedstrijddagen of in de weekenden wanneer we met het team naar een uitwedstrijd zijn.

 

 

En hoe bevalt het team, leuke teamgenoten?
Mijn team bestaat uit 35 spelers. Vooral het eerste team bestaat voornamelijk uit internationale spelers uit landen als Brazilië, Bolivia, Argentinië, Libië, Portugal, Spanje, Engeland, Liberia, Mali en Colombia. Het team beviel vanaf dag 1 erg goed en iedereen kan het volgens mij goed met elkaar vinden. Dit jaar trok de coach heel veel nieuwe spelers aan. Dus we zijn dit jaar met een redelijk nieuwe groep begonnen aan het seizoen. Verder spreekt de helft van het team Spaans, dus misschien kan ik dat ook nog een beetje bijspijkeren.

 

 

 

 

Heb je nog voorbereidingen getroffen voordat je naar Amerika vertrok?
Jazeker, ik heb een schema van de coach gekregen. Dat heb ik afgelopen zomer helemaal doorlopen en verder ben ik met een personal trainer aan de slag gegaan. Ik heb vooral veel CrossFit en Bootcamp trainingen afgewerkt deze zomer. Ik kan iedereen die voor voetbal naar Amerika vertrekt dit wel aanraden.

 

Hoe is het niveau?
Ja, dat is altijd moeilijk zeggen. Het niveau ligt hier echt vrij hoog. Ik denk dat ik mee ga met wat Paul mij vertelde. Dat het niveau ongeveer te vergelijken is met 1e klasse/Hoofdklasse in Nederland. Elke tegenstander hier heeft een elftal staan met 11 atleten die vanuit heel de wereld hiernaar toe zijn gekomen om te voetballen. Tot nu toe hebben we een paar zeer gelijk opgaande wedstrijden in de laatste minuten naar ons toe kunnen trekken, dus ik denk dat we op de goede weg zijn!

 

 

Heb je geen aanpassingsproblemen gehad?
Niet echt, ik heb gewoon de eerste paar weken geprobeerd te voetballen zoals ik altijd gedaan heb. Verder zat ik conditioneel meteen van het begin erg goed dus dat scheelt ook wel. Natuurlijk is het altijd even wennen aan de manier van voetballen en iedereen leren kennen, maar dat is binnen twee weken voorbij. Het spel gaat zeer snel en is vooral gericht op conditie en kracht. Daarbij moet ik wel zeggen dat je zonder een goede tactiek en afspraken over details je hier elke wedstrijd dik zou verliezen. Het enige waar ik nog steeds een beetje aan moet wennen is dat teams onbeperkt mogen wisselen en dat coaches dus ook echt elke 10-15 minuten wisselen. Gelukkig voor mij laten ze de as van het veld wel vaak staan en wisselen ze vooral de flanken 😉

 

Wat is er zo anders aan voetballen in Nederland?
Pfoe, wat er vooral anders is, is dat zoals ik al eerder aangaf hier alles draait om voetbal en iedereen daar het grootste gedeelte van de dag mee bezig is. In Nederland kan dat simpelweg niet omdat iedereen andere prioriteiten heeft, naar school gaat of werkt. Dat is denk ik ook de reden waarom de beleving hier een heel stuk hoger ligt. Iedereen is altijd 100% gemotiveerd, ook in trainingen.

Een ander groot verschil is de reistijd naar uitwedstrijden. In Nederland maximaal een uurtje. Dat is hier toch wel even wat anders. Afgelopen week bijvoorbeeld speelde we donderdags een wedstrijd 4 uur verderop. We arriveerde rond middernacht weer terug thuis. De volgende dag van 8:00 tot 13:00 gewoon naar school en vervolgens vertrokken we om 14:00 uur naar Florida voor een rit van 5 uur, waar we zaterdag de volgende wedstrijd speelde (daar waren dik 1000 mensen het andere team komen aanmoedigen, helaas voor hen wonnen wij met 1-3). Zondagmiddag vertrokken we weer terug naar huis. Maandag was een normale dag en trainden we gewoon en dinsdag speelden we de volgende uitwedstrijd op twee uur rijden. Dat is een beetje hoe het er hieraan toe gaat. In het begin natuurlijk wennen, maar ik geniet er volop van.

Tenslotte zijn de faciliteiten hier dik in orde, de velden liggen er doorgaans erg goed bij en bijna alle wedstrijden worden gefilmd en zijn live te volgen.

 

 

 

 

 

Je hebt inmiddels ook je eerste doelpunt al meegepikt, heb je het idee dat je belangrijk kan zijn voor het team?
Als team zijn we erg goed begonnen. Van de eerste 6 wedstrijden hebben we er 5 gewonnen en speelde we er eentje gelijk. Tot nu toe heb ik alle wedstrijden volledig mogen spelen dus voor mijn gevoel gaat het in het veld zeer goed. Ik kan een aantal spelers buiten het veld vooral met de tactiek nog weleens helpen, omdat dat soms helemaal nieuw voor hen is.

 

 

Hoe zien de komende weken er voor je uit?
We hebben er net een zeer zware week opzitten. Momenteel zijn alle trainingen en wedstrijden voor de komende twee dagen afgelast, omdat de orkaan Irma over ons gebied heen komt. Al is de storm gelukkig niet meer zo hevig als in Florida. Verder start zaterdag onze Conference (echte competitie), direct tegen de nummer 1 van afgelopen jaar dus dat gaat een belangrijke wedstrijd worden.  Verder gaan we over 2 weken met het team naar een wedstrijd van Auburn University (American Football) en waarschijnlijk ook naar een wedstrijd van Atlanta United FC.

 

KingsTalent wenst Koen alle succes met zijn sport en studie in de VS!
Ben jij benieuwd wat jou kansen zijn? Vul dan nu een aanmeldformulier in en we brengen je binnen een week op de hoogte van jou kansen!

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.