Nog een paar weken en dan is het zover: het Amerikaans avontuur van Kevin de Lange. De pijlsnelle buitenspeler vertrekt komende zomer naar Ohio en zal daar het men’s soccer team van Shawnee State University versterken. Wij peilden hoe het met de spanning is bij Kevin, en blikken samen vooruit op zijn periode in Amerika!
Kevin, stel je even voor! Wie ben je, waar kom je vandaan?
Ik ben Kevin de Lange, ik ben 18 jaar en ik woon in Genemuiden. Op dit moment ben ik bezig met mijn 1e jaar commerciële economie op het Windesheim in Zwolle. Ik heb op de middelbare school een tweetalige havo opleiding gevolgd en ik heb in de laatste 2 jaar van de havo mijn IB diploma gehaald. Er gaat bij mij geen dag voorbij dat ik niet met voetbal bezig ben of aan voetbal denk, daarom is voetbal mijn grootste hobby.
Zou je willen vertellen hoe je carrière tot dusver is verlopen?
Ik ben op mijn 7e begonnen met voetbal bij SC Genemuiden. Toen ik 10 jaar oud was ben ik gescout door de KNVB en door FC Zwolle (nu PEC Zwolle), hier heb ik 2 seizoenen gespeeld. Verder heb ik bij SC Genemuiden in elk 1e jeugdteam gespeeld en mocht ik een aantal keer meedoen met de beloften. Mijn absolute hoogtepunt bij SC Genemuiden is toch wel het kampioenschap in de 4e divisie die wij dit seizoen met de JO19-1 hebben behaald.
Hoe ben je erbij gekomen om in Amerika te gaan voetballen? En wat is er de afgelopen maanden allemaal in gang gezet?
Ik zag toevallig een advertentie van Kingstalent op Instagram en toen ben ik eens verder gaan kijken op hun website en na het lezen van een aantal verhalen van de spelers die nu al in Amerika spelen leek het mij ook super om deze stap te maken.
Toen ik overtuigd was dat ik volgend jaar in Amerika wilde gaan voetballen heb ik eerst beeldmateriaal van mijn voetbalkwaliteiten moeten verzamelen. Toen ik eenmaal genoeg beeldmateriaal verzameld had, heeft Kingstalent mij in contact gebracht met een aantal scholen die interesse hadden. Na veel gesprekken te hebben gehad en veel vergelijkingen te hebben gedaan, heb ik mijn keuze gemaakt. Toen mijn keuze vast stond moest ik mijn schooldocumenten opsturen en ben ik geaccepteerd op de school. Op dit moment ben ik bezig om mijn visum voor volgend jaar te regelen.
Hoe reageerde je familie en vrienden toen duidelijk werd dat je volgend jaar in Amerika woont? En je teamgenoten?
Mijn familie, vrienden en teamgenoten waren eerst heel verbaasd dat ik deze stap wilde maken, maar toen ik ze uitlegde dat dit een kans is die je maar 1 keer in je leven krijgt snapten ze wel dat ik dit wilde proberen. Mijn vader was direct na de voorlichtingsavond overtuigd dat ik deze stap moest gaan zetten en dat dit een hele mooie kans voor mij was. Mijn moeder vond het op het begin wel spannend dat ik naar Amerika zou gaan, maar op dit moment ziet ze het wel positief in. Verder vonden mijn vrienden het wel jammer dat ik weg ga, maar ze steunen mij wel in mijn keuze en vinden het heel gaaf dat ik dit avontuur aanga. Ik denk dat ik volgend jaar wel moeite ga hebben met het missen van mijn vrienden en familie, maar daarentegen is het met de technologie van tegenwoordig heel makkelijk om even met elkaar te Skypen of te Facetimen.
Waar kijk je het meest naar uit in Amerika?
Naar het voetballen in een andere cultuur en het ontmoeten van nieuwe mensen. Ik kijk er heel erg naar uit om elke dag met voetbal bezig te zijn en keihard te gaan trainen. Ik hoop dat ik door het andere type voetbal in Amerika meer van deze speelstijl meekrijg zodat ik een meer completere speler wordt. Ook lijkt het mij heel leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.
Wat kun je ons vertellen over Shawnee State University, de universiteit waar jij na de zomer zult voetballen en studeren?
Shawnee State University is een universiteit gelegen in de plaats Portsmouth en heeft 4500 leerlingen. De bijnaam voor o.a. het voetbalteam is de Shawnee State Bears en er wordt gespeeld op kunstgras. Verder heeft de school een fitnessruimte die alleen toegankelijk is voor atleten en is er een zwembad aanwezig waar ook workouts in worden gedaan. Vorig jaar hebben ze veel blessures gehad in de selectie waardoor de resultaten tegen vielen maar dit jaar zijn er een aantal nieuwe spelers gehaald en hopen we dat de resultaten beter zullen worden.
Voor welke studie heb jij gekozen in Amerika en waarom?
Ik heb gekozen voor business management technology. Dit houdt in dat ik ga leren hoe ik een plan moet schrijven en hoe ik mensen en middelen moet organiseren en aansturen. Ik heb deze studie gekozen omdat het mij leuk lijkt om anderen aan te sturen en om projecten te organiseren. Ook sluit het aan bij de opleiding die ik nu doe (commerciële economie) waardoor ik in het 2e jaar kan instromen.
Wat zijn de doelstellingen die coach Ron Goodson heeft gesteld voor het elftal?
Ron Goodson wil dat iedereen fysiek fit aan de start van het seizoen staat en dat iedereen klaar is om de strijd aan te gaan. In de inleiding van het trainingsschema dat wij hebben gekregen geeft hij aan dat het onze taak is om de Mid-South Conference te winnen. Dus om deze zware klus te klaren moet iedereen volle inzet tonen en keihard werken.
Kun je ons eens vertellen hoe je schooljaar er na de zomer uitziet? Moet je veel trainen en wedstrijden spelen? Of heb je meer lessen?
Wanneer ik in Amerika aankom hebben we 1 week om ons voor te bereiden op de 1e wedstrijd, dus de 1e week zal flink trainen worden zodat we klaar zijn voor die wedstrijd. Vervolgens hebben we gemiddeld 2 wedstrijden per week en trainen we elke andere dag. Het 1e half jaar zal meer op de voetbal gericht zijn en het 2e halve jaar zullen de lessen wat meer worden en de focus wat minder op voetbal.
Hier in Nederland scoorde jij aan de lopende band. Dat zul je in Amerika natuurlijk ook willen doen?
Zeker, maar ik ben ook tevreden als ik meer assists geef. Ik hoop gewoon dat ik in Amerika belangrijk kan zijn voor het team en dan maakt het mij niet uit of dat met goals, met assists of met hard werken is.
Wat is naast doelpunten maken nog meer een sterke eigenschap van jou in het veld?
Mijn doorzettingsvermogen is iets waar ik in het veld veel aan heb. Ik ga elke wedstrijd tot het gaatje en geef nooit op. Verder ben ik snel en heb ik een goede techniek waarmee ik tegenstanders goed kan passeren.
Met welke speler zou jij jezelf vergelijken, en waarom?
Ik zou mezelf vergelijken met Sebastian Giovinco. Deze kleine aanvaller van Toronto FC weet de laatste jaren het goal steeds vaker te vinden en dit is een kwaliteit die ik ook bezit. Ook is Giovinco snel en beschikt hij over een goede techniek.
Welke voorbereidingen heb je al getroffen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op het avontuur in Amerika?
Vorige week heb ik van de trainer een summer workout schema gekregen die bestaat uit 50 pagina’s. Ik heb hier een planning van gemaakt die ik goed kan combineren met de trainingen die ik nu bij SC Genemuiden nog heb. Ik wil zo fit mogelijk zijn als ik in Amerika aankom zodat ik direct indruk kan maken op de coaches en direct kan knokken om een plek in de selectie. De trainer geeft ook aan dat: ‘champions are built in the off season’. Dus dit geeft aan dat hij het ook heel belangrijk vindt dat wij ons goed voorbereiden voor het seizoen.
Tot slot, mijn tijd in Amerika is geslaagd als ik dit bereikt heb: …..
Mijn tijd in Amerika is geslaagd als ik bij mezelf na kan gaan dat ik mijn uiterste best op school en op het veld heb gedaan. Ook is mijn tijd geslaagd als ik veel nieuwe dingen heb geleerd en mijn Engelse taal heb verbeterd. Stiekem hoop ik om professioneel in Amerika te kunnen voetballen of om in Amerika te kunnen werken. Maar als ik na mijn tijd in Amerika tegen mezelf kan zeggen dat ik er alles uit gehaald heb wat er in heeft gezeten dan ben ik al heel tevreden.