Mike Giannotta is een van de talenten die aankomende zomer de stap maakt naar de VS. Wij zijn benieuwd hoe hij zich voorbereid op deze stap en wat hij allemaal al heeft moeten doen om zijn stap in werking te zetten. Verder zijn we benieuwd naar zijn verhaal en waarom hij aankomende zomer naar de VS vertrekt.
Hallo Mike, je bent een van onze talenten die de stap gaat zetten naar de VS aankomende zomer. Kun je jezelf even voorstellen? Wie ben je, waar kom je vandaan wat doe je voor sport en waar heb je gespeeld?
Ik ben Mike Giannotta, ik ben 19 jaar oud en ik kom uit Nieuw-Vossemeer, een klein dorpje in het westen van Noord-Brabant. Ik woon hier met mijn ouders en mijn oudere zus. Tot vorig jaar combineerde ik fanatiek de sporten waterpolo en voetbal als keeper, maar omdat een combinatie van beide sporten op hoog niveau toch moeilijk te combineren bleek te zijn, ben ik me uiteindelijk uitsluitend op mijn voetbalcarrière gaan focussen.
Mijn keeperscarrière begon bij NVS waar ik 3 jaar lang gevoetbald heb. NVS is de voetbalvereniging in ons dorp. Na een goede wedstrijd te hebben gespeeld tegen V.V. Steenbergen kreeg ik het aanbod om het seizoen daarna bij V.V. Steenbergen te komen voetballen in de E1 (op een hoger niveau). Na 2 jaar hier gevoetbald te hebben, werd ik gescout door RBC Roosendaal. Ik bleef nog een jaar bij VV Steenbergen voetballen en mocht daarbij een jaar lang met RBC mee trainen. Na dit jaar kreeg ik te horen dat ik het daaropvolgende seizoen bij RBC mee mocht komen voetballen. Helaas was dit van korte duur en kreeg ik (op mijn verjaardag) het bericht dat RBC failliet was. Na 3 topseizoenen bij V.V. Steenbergen te hebben gespeeld heb ik toch afscheid genomen van VV Steenbergen en ben ik naar M.O.C’ 17 in Bergen op Zoom gegaan. Hier kwam ik in de C1 die hoofdklasse speelde. Het jaar daarna promoveerden we naar de 3e divisie.
Na 3 jaar hier te hebben gevoetbald, werd ik gescout door Willem ll Tilburg, waar ik na 3 proeftrainingen te hebben gedaan, werd ik aangenomen om het daaropvolgende seizoen het doel van Willem ll te komen verdedigen. Ik ben bij Willem II begonnen in het team o17. Ik heb op de voetbalacademie van Willem II veel geleerd en grote stappen gemaakt. Na dit mooie seizoen mocht ik door naar o19 van Willem ll, waar ik 2 jaar met veel plezier heb gekeept. In het 2de jaar moest ik met jong Willem ll mee gaan trainen en regelmatig mocht ik mee met wedstrijden. In deze periode heb ik ook verschillende keren met het eerste elftal van Willem ll meegetraind.
Helaas kreeg ik aan het eind van dat seizoen te horen dat Willem II met Jong Willem II (De Beloften) ging stoppen en dat iedereen van Jong Willem ll iets anders moest gaan zoeken. Ik heb veel geleerd en leuke herinneringen aan dit Willem II – avontuur over gehouden en ben na dit avontuur naar RKSV Halsteren gegaan, waar ik tot op heden speel.
Wat kan je ons vertellen over de universiteit waar je gaat studeren en het team waarbij je gaat spelen en heb je al contact met toekomstig teamgenoten?
De universiteit waar ik ga spelen heet Olivet Nazarene University. ONU is een Christelijke, particuliere Universiteit in Bourbonnais, vlakbij Chicago in de staat Illinois. Meer dan 600 studenten spelen in 1 van de 21 sportteams van ONU. Ze noemen zich de ONU Tigers en dragen de kleuren paars met goud. De oppervlakte van de campus is 170.000 m2 groot en de campus heeft sportfaciliteiten waar menig profsportclub jaloers op zal zijn. Zelfs de beroemde Chicago Bears, bekend van de American Football Super Bowl traint op de campus van ONU. Dit filmpje geeft een mooie impressie van de sportfaciliteiten op Olivet Nazarene University.
Op dit moment zitten er al een paar Nederlandse sporters en dit jaar komen er nog 3 Nederlanders (waaronder ik) richting ONU. Met een paar toekomstige teamgenoten heb ik al contact via Whatsapp.
Mike het is een heel traject wat je doorlopen hebt, wat is er de afgelopen maanden allemaal in gang gezet om de overgang naar de VS te realiseren?
Het is zeker een heel traject wat je niet moet onderschatten. Zonder de hulp van KingsTalent en van mijn ouders was het ook zeker niet gelukt. Er gaat een hoop papierwerk aan vooraf en ook de voorbereiding van toelatingstesten hebben aardig wat tijd gekost. Maar ik denk dat het het allemaal dubbel en dwars waard is. Het is gewoon een geweldige kans op een onvergetelijk avontuur!
Misschien een beetje een aparte vraag, heb je vaste rituelen voor een wedstrijd zoals dat je bijvoorbeeld eerst je linkerschoen aan doet en daarna altijd je rechter. Zo ja wat zijn deze rituelen?
Nee ik heb geen speciale rituelen. Wel vind ik het prettig om net voor het einde van de warming-up wat eerder naar binnen te gaan, zodat ik me goed kan voorbereiden en tot rust kan komen om de wedstrijd goed van start te gaan. Alhoewel, ik heb misschien toch 1 ritueeltje en dat is dat ik mijn bidon altijd links van mij in het doel leg (voor de kijkers is dat rechts).
In Nederland is het maximaal ongeveer 3 uur rijden voor een uitwedstrijd, in de VS is het wel anders Weet je wat voor uitwedstrijden je kunt verwachten en hoe je hier naartoe gaat?
Ik heb gehoord dat we in het begin van het seizoen met een grote bus naar de uitwedstrijden gaan. Hoe verder je komt in de competitie, hoe verder weg de uitwedstrijden kunnen zijn. Voor deze uitwedstrijden komt het weleens voor dat je met het vliegtuig moet reizen of dat de reis niet in 1 dag te doen is en dat je 1 of 2 nachten in een hotel moet verblijven. Een hele nieuwe ervaring …. we gaan het zien.
Mike naast dat je keeper bent bij het voetbal ben je ook keeper bij waterpolo, hoe ben je hierbij gekomen?
Mijn vader en ik gingen vaak op zondagochtend baantjes trekken, omdat zwemmen een goede sport is om te herstellen, kracht op te bouwen en voor je conditie. Voordat we het bad in konden waar we baantjes gingen trekken, moesten we vaak wachten tot de waterpoloërs klaar waren en gingen we altijd even kijken hoe de trainingen daar verliepen. Waterpolo is tenslotte ook een prachtige sport en onze interesse was al snel gewekt. Toevallig trainde er een kennisje van ons mee, die al een aantal jaar waterpolo beoefende. Op een gegeven moment vroeg hij ons of we zin hadden om een keertje een training mee te doen. We hebben hier uiteraard ja op gezegd en de week daarna hebben we mee getraind. De eerste training was erg leuk en behoorlijk zwaar, maar dat weerhield ons er niet van om ons in te schrijven bij Waterpolovereniging De Krabben. Door regelmatig te waterpoloën zijn mijn conditie en kracht goed verbeterd. Bij Willem ll verklaarden veel mensen me voor gek omdat ik aan waterpolo voor erbij deed. Waterpolo is toch een erg intensieve sport en zeker als ik bij trainingen en wedstrijden bij Heren 1 onder de lat in het water lag, was ik daarna aardig afgemat. We moesten tenslotte iedere dag trainen bij Willem II en dan ging ik 2 x (of soms 3 x) per week ook nog eens waterpolo-en. Maar hoe gek het misschien ook klinkt, ik speelde waterpolo meer voor mijn ontspanning en om eens aan iets anders te denken dan aan voetbal.
Heb je naast voetbal en waterpolo ook interesse in Amerikaanse sporten zoals basketbal of American Football? Zo ja heb je een voorkeur voor bepaalde teams?
Sport is gewoon een belangrijk deel van mijn leven en ik vind bijna alle sporten interessant. Als ik echt zou moeten kiezen, dan steekt American Football, naast voetbal en waterpolo er toch wel met kop en schouders bovenuit. Ik kijk ook vaak wedstrijden samen met mijn vader op de televisie en dan zitten we allebei te genieten. Ook kijken we samen naar de Super bowl. Voordat ik wist dat ik naar Amerika zou gaan, waren we allebei fan van de Patriots, maar nu ik weet dat ik naar Olivet Nazerene University ga, zijn we fan van de Chicago Bears geworden.
Weet je al wanneer je precies naar Amerika vliegt en hoe pre-season eruit ziet? Daarnaast ben je al bezig met jezelf voor te bereiden op de Amerikaanse manier van trainen?
Als het goed is zal ik rond 27 juli naar Amerika vliegen. Twee weken voordat college begint, gaan we al volop trainen. Ik heb op het trainingsschema gezien dat we dan minstens 2, maar ook wel eens 3 keer per dag gaan trainen. De training in het pre-season zal bestaan uit krachttraining, conditietraining, veldtraining en oefenwedstrijden. Echt op de Amerikaanse manier ben ik nog niet aan het trainen. Op dit moment bestaat mijn training uit een paar keer per week voetbaltraining, aangevuld met wat kracht- en conditietraining.
Mike ik wil je hartelijk bedanken voor je tijd en tot slot wil ik je vragen wat jou uiteindelijk de stap heeft laten zetten naar de VS?
Eerst wist ik niet eens dat zoiets mogelijk was, totdat KingsTalent mij benaderde. In het begin dacht ik dat het niet serieus was, omdat ik ook al verschillende keren door zaakwaarnemers benaderd ben, die niet echt top waren. Vaak reageerde ik ook niet op zulk soort berichtjes. Maar nadat ik er nog eens serieus over nagedacht had en er met m’n ouders over gesproken had, dacht ik “waarom ook eigenlijk niet”. Ik had op dat moment een tussenjaar en wist nog niet wat ik nu eigenlijk wilde gaan doen. Verder studeren of gaan werken, maar eigenlijk lag mijn hart nog steeds bij voetballen op een hoog niveau”. Op zich had ik het uitstekend naar mijn zin bij de amateurclub RKSV Halsteren, maar diep van binnen miste ik de dagelijkse trainingen bij Willem II wel.
Na een vrijblijvend, oriënterend gesprek bij KingsTalent waren mijn ouders en ik toch wel erg enthousiast geworden en zag ik het als een hele mooie kans om toch weer op een hoog niveau te gaan voetballen, te studeren en tegelijkertijd een geweldig Amerikaans avontuur tegemoet te gaan.
Ik geloof best dat het even wennen zal zijn en dat ik alles en iedereen in Nederland best zal gaan missen, maar ik denk ook dat het een geweldige ervaring zal zijn, waar ik fantastische herinneringen aan over zal houden. En wie weet waar het allemaal nog toe gaat leiden. Ik heb er in ieder geval superveel zin in!
Wil jij net als Mike op hoog niveau sporten en dagelijks trainen in het grote Amerika? Schrijf je in!