Tessa van der Ploeg speelde afgelopen 4 jaar in Wyoming. Ze won maar liefst 3 keer de hoogste individuele award, All American. Ze is dus een van de beste speelsters in de VS! Daarnaast werd ze na haar actieve carrière toegevoegd aan de coaching staff van Wyoming University. Tessa vertelt in deze blog meer over college tennis in Amerika.
Allereerst zal ik mijzelf even kort voorstellen.
Mijn naam is Tessa van der Ploeg en ik ben geboren en getogen in het hoge noorden, namelijk in de stad Leeuwarden. Al vanaf jongs af aan heb ik getennist, mede doordat ik ben opgegroeid in een tennisfamilie. Als 6 jarige ben ik begonnen met tennissen en vanaf m’n 10e heb ik fanatiek elke zomer toernooien gespeeld door het hele land. Vervolgens ben ik, nadat ik mijn VWO had afgerond in 2015, ook het avontuur aangegaan en heb ik het vliegtuig gepakt naar Amerika.
College Tennis en ervaring
Eenmaal in de VS speelde ik Divisie 1 tennis voor de University of Wyoming en heb ik mijn opleiding Management en Decision Science op dezelfde universiteit afgerond. Voor de duidelijkheid: Wyoming is een staat in het noordwesten van het land en is bekend om het nationale park Yellowstone en de Rocky Mountains. Samen met alle sportteams en medestudenten vertegenwoordigden wij de Cowboys en Cowgirls. Go WYO!
Hoe ziet sporten en studeren er daar nou uit?
Sporten en studeren is daar echt van een andere planeet. Ten eerste heb je een team met coaches, fysio’s, studiebegeleiders en mentoren om je heen om jou en jouw team zo goed mogelijk te laten presteren op en naast de baan.
Als student-athlete van de school ga je dan ook als een soort “celebrity” door het leven.
Waar ik enorm onder de indruk van was, was de community waar je als sporter deel van uitmaakt. Zojuist benoemde ik al de medestudenten en de andere sportteams van de school; heel gaaf trouwens om andere sportteams te zien trainen, bij hun wedstrijden te kijken, en samen op te schieten. Naast deze groepen heb je ook te maken met fans die speciaal jouw team komen aanmoedigen bij thuis- en uitwedstrijden. Na competitiewedstrijden wordt er dan ook tijd gemaakt voor handtekeningen en interviews.
Ten tweede is het zo dat je thuis- en uitwedstrijden speelt, maar dat deze niet altijd dichtbij de universiteit zijn. Tennis is daar een “lente” sport. Wat betekent dit? De meeste competitiewedstrijden speel je in de maanden februari tot aan mei. Zo’n beetje elk weekend vloog ik dan met mijn team naar verschillende plaatsen in de VS om wedstrijden te spelen tegen andere universiteiten binnen onze conference. Ook de toernooien die we speelden werden georganiseerd op fantastische plaatsen zoals Los Angeles (All Americans), Las Vegas (Regionals) en San Diego (Conference Tournament). En als kers op de taart hadden we om het jaar een trainingskamp tijdens “pre-season” in Playa Del Carmen, Mexico.
Als laatste verschilt de beleving enorm met hetgeen wat we gewend zijn in Europa. Simpelweg, hier wordt tennis beleefd als een individuele sport en is het concept “college tennis” vrijwel onbekend. Wanneer je college tennis speelt in de VS, maak je deel uit van een team en zal je dagelijks met je team trainen en vervolgens het hele jaar door wedstrijden spelen. Gezamenlijk werk je toe naar zowel sportieve als academische doelstellingen. Mocht je deze behalen, dan worden deze ook erkent met verscheidene awards. Het spreekt voor zich dat je aan het eind van het jaar dan ook een soort familie van elkaar wordt.
Wanneer ik terugkijk op mijn studietijd in de VS besef ik mij wat een gave ervaring dat is geweest om überhaupt te studeren in het buitenland en dit ook nog te kunnen combineren met je favoriete hobby.
Met vreugde kondig ik aan dat ik betrokken blijf bij de sport en college tennis als sportconsultant bij KingsTalent. Samen met het team bij KingsTalent geven wij talenten de kans om sport te combineren met studie in de VS en het beste uit jezelf te halen. Een onvergetelijke ervaring!