Bryan Iliohan is inmiddels bezig aan zijn tweede seizoen voor California Baptist University. Een tijd terug hebben we Bryan gesproken over zijn Amerikaanse avontuur. Deze keer hebben we zijn ouders, Dennis en Marjelle, gesproken over zijn avontuur!
Wat was uw eerste reactie toen Bryan over zijn avontuur in Amerika vertelde?
Bryan vertelde tijdens het avond eten (tussen neus en lippen door) dat hij was benaderd door KingsTalent met de vraag of hij interesse had om te voetballen en studeren in Amerika. Bryan was namelijk twee weken daarvoor al benaderd.
Dus Bryan heeft voor zichzelf hier eerst even goed over nagedacht en toen besloten om ons hier over te vertellen. Wij waren in eerste instantie een beetje terughoudend, want wie en wat is KingsTalent? Na enig speurwerk op internet en ons er een beetje meer in verdiept te hebben, zijn we in contact gekomen met Paul. Voor een zo goed mogelijke uitleg hebben we Paul gevraagd voor een skype gesprek waarin we voor het eerst contact hebben gemaakt en ons is uitgelegd wat studeren en voetballen in Amerika inhoudt.
Toen is het balletje gaan rollen…. Van uitnodiging voor de showcase tot nu voetballen en studeren in Californië voor CBU.
Heeft u inbreng gehad in de keuze?
Wij hebben als ouders het hele traject meegemaakt en op de showcase dag veel overleg gehad. Uiteindelijk is het Bryan zijn avontuur en hebben wij de keuze bij hem gelaten. Dat neemt niet weg dat wij een goed gevoel over Bryan zijn keuze hadden.
Hoe staat u nu in het avontuur van Bryan?
Wij zijn heel trots en vinden het super stoer dat Bryan dit avontuur is aangegaan!
Hoe moeilijk was het om afscheid te moeten nemen?
Dat is met geen woord te beschrijven. Aan de ene kant gun je je kind dit enorme avontuur, maar aan de andere kant gaat je kind wel heel ver weg en moet hij alles zelf gaan ontdekken. Dan komt het puntje loslaten en daar ben ik als moeder niet zo goed in. Ik vind dat nog steeds lastig. Het afscheid nemen is dan ook iedere keer voor mij best wel lastig. Maar als je dan eenmaal een appje krijgt dat hij goed is aangekomen en op Facetime ziet dat hij het ontzettend naar zijn zin heeft, dan is het goed en geeft je dat een goed gevoel. Maar het gemis blijft groot.
Bent u al eens langs geweest? Zo niet, Bent u dat wel van plan?
Helaas zijn wij nog niet naar Californië geweest omdat het gewoonweg niet mag vanwege Corona. Zodra het mag is het wel onze bedoeling om naar Californië te gaan en zo in zijn avontuur een beetje deel te nemen.
Is het contact verminderd? Of op welke manier houden jullie contact?
Het contact is anders. Je zit met het tijdsverschil en zijn drukke schema. We proberen op vaste dagen contact te hebben en dat gaat dan via Facetime. We proberen dit twee keer in de week te doen en als de wedstrijd is geweest hebben we natuurlijk daar ook contact over, omdat we dan benieuwd zijn hoe de wedstrijd is verlopen. Soms is er een livestream van de wedstrijd, zodat we hem live op internet kunnen volgen.
Kunt u ons meenemen in het proces dat Bryan van tevoren af heeft moeten leggen?
Dat is best een proces geweest. Dit is niet even in een weekje geregeld. Na de showcase dag en het besluit voor welke school je gaat studeren en voetballen gaat het geregel beginnen. Hierin word je wel heel goed begeleid door KingsTalent. Zij geven stap voor stap aan wat er geregeld moet worden. Zo moesten we alle behaalde school resultaten zowel in het Nederland als Engels opvragen bij de Middelbare school en Hoge school. Deze resultaten moeten dan opgestuurd worden naar de school waar je voor gaat studeren en voetballen.
Ook moest Bryan een Toefl test maken, dit is een academisch Engels examen voor studenten die willen gaan studeren in Amerika. Maar het aanvragen van het visum was misschien wel het spannendste deel van het proces. Zodra je het visum hebt ben je ervan verzekerd dat je echt naar Amerika mag en je avontuur dus ook echt gaat beginnen. Nadat we dan ook de datum van de vlucht hadden vastgelegd volgde er een afscheidsfeest voor familie en vrienden.
Hoe ervaart u het verschil in sport tussen Amerika en Nederland?
De faciliteiten zijn veel professioneler en de begeleiding is beter. Ook de balans tussen het sporten en studeren is beter ingedeeld. In Amerika is het studeren en sporten op elkaar afgestemd. In Nederland is het sporten naast het studeren best pittig, want als jij tot 17.00 uur op school zit en alweer om 19.30 uur moet trainen, moet je na de training vaak nog aan je huiswerk rond 22.00 uur. Dus in dat opzicht is het in Amerika beter op elkaar afgestemd.
Tot slot, zijn er dingen of zaken die u mee wilt geven voor ouders of talenten die een overstap naar Amerika willen maken?
Als de kans zich voordoet, raden wij het zeker aan! Je kind ontwikkelt zich als mens en word heel zelfstandig. Ook is je kind een levenservaring rijker wat voor de toekomst een toegevoegde waarde kan zijn.
Wat nog wel even een aandachtspuntje kan zijn is dat bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) wel bekend moet zijn dat je kind studeert in Amerika. Dit in verband met de eventuele opgebouwde studieschuld en het terugbetalen hiervan. Dit kan door middel van een formulier op te vragen bij DUO en dit formulier te laten invullen en ondertekenen door de Amerikaanse school en vervolgens deze weer terug te sturen naar DUO.