Deze week een interview met de ouders van River Streefland. De achttienjarige zwemmer zal aankomende zomer zijn studie gaan combineren met zijn grote passie zwemmen. Dit gaat hij doen bij Lewis University in Amerika. Hoe is het om als ouders je zoon achter te moeten laten? Waarom viel de keuze op Lewis University? En welk advies zouden ze andere talenten meegeven die twijfelen om de stap te maken? Kom erachter in onderstaand interview.
Hoe en wanneer het zaadje in het hoofd van River is geplant om sport en studie in Amerika te combineren, weten zijn ouders niet exact. ”Volgens ons wil hij dit al jaren. River is van mening dat het in Nederland zo goed als onmogelijk is om topsport met een universitaire studie te combineren. Vandaar dat hij naar de VS wil gaan, omdat deze combinatie daar wel mogelijk is.”
Klinkt als een duidelijk plan van de jonge zwemmer. ”Onze support heeft hij volledig. Wij steunen hem 100% en vinden het heel goed dat hij een duidelijk plan voor zichzelf heeft om zijn studie en zijn sport te combineren, daar waar het mogelijk is.”
De keuze voor KingsTalent was best een lastige keuze. ”River was in gesprek met meerdere bemiddelingsorganisaties, die hem allemaal wilden begeleiden. Uiteindelijk heeft River de keuze helemaal zelf gemaakt voor Paul (en dus KingsTalent), omdat hij het gevoel had dat KingsTalent hem het beste kon begeleiden naar de gewenste universiteit. Paul toonde ook heel veel commitment in de kennismakingsgesprekken.”
Dit leidde uiteindelijk tot een informatief en leerzaam traject. ”Het traject met KingsTalent ervaren wij als een heel informatief, maar ook leerzaam traject voor ons als ouders. Door de continue en duidelijke communicatie met Paul en Shant (waarvoor onze dank), zijn wij constant op de hoogte gehouden van het proces en de universiteiten die interesse in River toonden. Vanzelfsprekend zijn er wel kleine leermomenten geweest voor ons en waarschijnlijk ook voor KingsTalent, maar uiteindelijk zijn wij enorm blij met het eindresultaat van het proces.”
Toch zal het ook een gemis zijn zonder River in Nederland. ”Wij gaan hem ontzettend missen. River is thuis een sociale jongen. Met de wetenschap dat hij het naar zijn zin gaat hebben in de VS en zowel zijn gewenste studie kan volgen, als zijn zwemsport op niveau kan uitoefenen, zijn wij vooral blij voor hem.”
Uiteindelijk koos River voor Lewis University. ”River heeft voor Lewis University gekozen, omdat Lewis een goede naam heeft op academisch gebied. Waarbij vooral Computer Science hoog aangeschreven staat, de studie die River wil gaan volgen. Daarnaast heeft de school ook een zeer ambitieus zwemteam dat tot de top 10 behoort in Division 2. Die combinatie heeft hem doen besluiten om naar Lewis University te gaan.”
River is niet het enige zwemtalent in de familie. ”Het zwemtalent zit zeker niet bij ons als ouders. Wel bij zijn oudere broer Keanu. Keanu heeft tot zijn 18e op het hoogste niveau van Nederland gezwommen en is meervoudig Nederlands Kampioen rugslag geweest in verschillende leeftijdscategorieën.”
In Amerika zal River een unieke combinatie aangaan van sport en studie. Een ervaring die vaak veel ontwikkelingen met zich meebrengt. ”Een van de verwachtingen is dat River vooral fysiek sterker zal worden (spierkracht), maar waarschijnlijk ook mentaal nog stappen gaat maken. Uiteindelijk hopen wij dat hij vooral gelukkig zal zijn met de combinatie studie-zwemmen.”
Nu River een duidelijk plan heeft uitgeschreven, komen ook de verwachtingen om de hoek kijken. ”Zelf hebben wij geen verwachtingen bij terugkomst in Nederland. Zo hebben wij ook geen verwachtingen met betrekking tot het topzwemmen in Nederland en leggen ook zeker geen verwachten op River. Hij moet gewoon doen wat hij het leukste vindt en dan zien wij het wel. Zo kijkt River er zelf ook naar.”
Tot slot vroegen wij nog welk advies zij mee zouden geven voor twijfelende talenten: ”Uiteindelijk moet de zoon/dochter het vooral zelf willen, dus probeer hem/haar zoveel mogelijk informatie te geven over het gehele student-atleet traject. Een pluspunt is ook het kennis maken met andere student-atleten, zodat hij/zij een weloverwogen besluit kan nemen. Maar, als ik dan toch een tip mag geven, dan zou ik de ouders willen aanraden om met andere ouders te ‘sparren’ die in het proces zitten of waarvan hun zoon/dochter al in de VS studeert.”