Tjerk Meijs vertrok afgelopen zomer naar de University of the Cumberlands, waar hij zijn dromen na gaat jagen. Wij spraken zijn vader, Ferry, over zijn bevindingen!
Hoe is Tjerk op het idee gekomen om sport en studie te gaan combineren in Amerika? Wat was uw reactie hierop?
Een plaatselijke chiropractor attendeerde de moeder van Tjerk tijdens een behandeling op deze mogelijkheid, omdat zijn zoon, Abel van Beest, ook ooit via KingsTalent aan een vergelijkbaar avontuur is begonnen. Hier is het idee ontstaan. Mijn reactie was als de slogan van een bekend Amerikaans sportmerk: ‘Just do it..’
Hoe heeft u het gehele traject ervaren wat uw zoon met KingsTalent heeft afgelegd? In hoeverre bent u hierbij betrokken geweest?
Het is snel gegaan. Zijn moeder, Tjerk en ik hebben in April het introductiegesprek gehad met Teun Jacobs en 4 maanden later zat hij in het vliegtuig naar Amerika. We hebben er nog aan gedacht om onszelf meer tijd te verschaffen en het traject naar 2023 door te schuiven, maar zijn blij dat we direct hebben doorgepakt. Tjerk was net geslaagd voor zijn MBO opleiding, hij had bij VVV-Venlo geen direct uitzicht op een vast contract en was privé niet gebonden aan een vaste relatie. De timing was perfect en we kregen met z’n allen een ‘nu of nooit’ gevoel.
Hoe is het voor u om een langere periode afscheid te moeten nemen van Tjerk?
De laatste weken voor zijn vertrek kwam het besef wel steeds duidelijker naar voren dat we binnenkort van 5 naar 4 gezinsleden zouden gaan. We hebben een afscheidsfeest georganiseerd en het was duidelijk dat werkelijk iedereen in de familie en kennissenkring deze beslissing voor 100 % steunt. Tjerk heeft een hechte vriendengroep en hij heeft mede daardoor in eerste instantie sterk getwijfeld of hij wel wilde gaan. Ik ben deze jongens dankbaar dat ze hem óók hebben gestimuleerd om deze kans aan te pakken want dat was, denk ik, wel een beslissend zetje in de rug. 23-07-2022 hebben we hem met het hele gezin s’ochtends naar het vliegveld in Brussel gebracht, het afscheid was emotioneel. Toen we thuis kwamen kan ik me nog herinneren dat ik zijn lege slaapkamer inkeek en dat was zeer onwerkelijk. Gelukkig ebde dat nare gevoel na enkele dagen weg en kwam er berusting voor terug.
Wat is voor Tjerk de reden geweest om voor Cumberlands University te kiezen?
KingsTalent heeft een gaaf promotiefilmpje in elkaar gezet met hoogtepunten uit zijn voetbalwedstrijden bij VVV-Venlo. Hierop kwamen vanuit 3 verschillende universiteiten positieve reacties van trainers die hem eventueel toe wilde voegen aan hun selectie. Na diverse gesprekken tussen Tjerk zelf en de coach van de Cumberland Patriots werd deze match het meest concreet. De kansen die hij als middenvelder in het team zou gaan krijgen en de academische mogelijkheden op het mooie grote scholencomplex in Williamsburg waren bepalend in deze keuze.
Zijn er voor Tjerk zijn vertrek bepaalde doelen gesteld samen of is hier niet specifiek over nagedacht?
Als alles meezit blijft hij 4 jaar en komt hij t.z.t. terug met een volwaardig HBO diploma volgens Nederlandse maatstaven. Daarnaast heeft hij zich dan hopelijk ook ontwikkeld tot een betere voetballer. Als hij na een jaar vanwege heimwee of wat dan ook besluit om terug te keren, is hij natuurlijk ook weer van harte welkom. Het doel is dus om extra levenservaring op te doen, de beheersing van de Engelse taal te verbeteren, hiermee zijn cv op te waarderen en vooral om ondertussen zoveel mogelijk plezier te beleven.
In hoeverre volgt u zijn wedstrijden en heeft u zijn eerste speelminuten al mogen bewonderen?
We leven met het hele gezin mee en volgen zijn verrichtingen. Vanwege het tijdsverschil van 6 à 7 uur kunnen we niet álles zien. Ik heb de eerste 2 wedstrijden via een livestream gezien en ik was aangenaam verrast over het niveau in de NAIA League. Na 5 minuten kijken wist ik eigenlijk al dat het goed zat en dat hij hier op sportief vlak niet achteruit gaat. Hij speelt in een team dat bovenin de competitie meedraait en bestaat uit talentvolle spelers van allerlei verschillende nationaliteiten. Tot nu toe is hij in bijna alle wedstrijden als basisspeler gestart en dat duidt op vertrouwen van zijn coach. In een pittig schema met 2 à 3 wedstrijden in de week, veel reizen en warme weersomstandigheden voelt hij zichzelf fysiek nog steeds fit. Ondanks dat het geen garanties geeft voor de toekomst is dat hetgeen waar ik het meest tevreden over ben.
Wat mist u het meest aan uw zoon nu hij niet meer in Nederland is?
Omdat we via whatsapp en videobellen wekelijks met elkaar in verbinding staan, hoeven we elkaar eigenlijk niet te missen. Sterker nog, de wat spaarzamere momenten waarop je met elkaar communiceert, zijn dan extra waardevol. Als we zien en merken dat hij het naar zijn zin heeft in Amerika zijn we gerust. Zijn zus Femke had voorafgaand aan zijn vertrek elk gezinslid gevraagd om een persoonlijke brief voor Tjerk te schrijven. Dit heeft denk ik heel goed uitgepakt en hij had ze voor dat hij op het vliegtuig stapte allemaal al gelezen. Zo is er niks onbesproken gebleven en hij was ook echt toe aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven. Hij is er gewoon nog, alleen 7000 km verderop.
Heeft u al een reis naar Amerika gepland staan om uw zoon te bezoeken?
In december met Kerst komt Tjerk even terug naar huis en in mei 2023 willen wij naar Kentucky. We verheugen ons erg op dit weerzien.
Tot slot, heeft u nog tips voor studenten en/of ouders die een stap richting Amerika overwegen?
Er komt natuurlijk wel het een en ander qua administratieve rompslomp bij kijken alvorens het zover is. Bij ons gaan de credits hiervoor naar mijn vrouw die het meeste regelwerk hiervoor gedaan heeft en pas dán kun je met een gerust gevoel op pad. Verder is het vanuit financieel oogpunt belangrijk om van de betreffende school een zo hoog mogelijke dekking te krijgen op de studiebeurs. Als deze voorwaarden goed zijn, de kans er ligt en de student zelf voelt een avontuurlijke prikkel om naar de andere kant van de wereld te gaan, zou ik altijd aanraden om het wél in plaats van het niet te doen.