Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
#Fromtheboardroom

Esports is big business

Waar we in Nederland nu 3 seizoenen de edivisie hebben, waar alle Nederlandse eredivisie voetbalteams een esporter hebben spelen, is esports in Amerika al wat langer van de grond. Naast dat er voor regulieren sporters een studiebeurs is geld dit ook voor de esporters.

Al in 1972 organiseerde studenten van Stanford University het eerste ‘esports’ toernooi met het spel Spacewar! De eerste prijs voor het toernooi was een jaar abonnement op het magazine Rolling Stone. Jaren later in 2009 was er de eerste competitie in het spel StarCraft waar 25 scholen aan deel namen. Nu 10 jaar later zijn er verschillende bonden waar de NACE de grootste is met meer dan 100 aangesloten scholen en 9 verschillende games.

 

Door de wereldwijde groei van esports door de jaren heen en het daarin te verdienen geld konden de colleges niet achterblijven. In 2014 was de Robert Morris University in Chicago de eerste school die beurzen uitgaf aan esporters. Dit waren beurzen voor het spel League of Legends van de ontwikkelaar Riot Games. In 2018 is Riot Games zelf ‘studiebeurzen’ gaan uitgeven voor esporters die naar een top tien school gaan. Zij hebben hier al voor bijna 500.000 dollar aan beurzen voor vergeven. Naast beurzen bouwen scholen ook trainingsvoorzieningen en arena’s voor de esporters, om zo het live publiek te lokken. Zo maakte Full Sail University oktober 2018 nog bekend om voor 6 miljoen dollar 1040m2 aan esport faciliteiten te maken. De Shenandoah University in Winchester heeft al bekend gemaakt om te starten met een Major in Esports Media & Communication in het Fall semester in 2019. Waardoor het dus niet alleen bij studiebeurzen door esports blijft maar zelfs een esports studie wordt.

 

Wanneer je naar de kijkcijfers kijkt is het niet gek dat esporters een beurs krijgen of betaald worden. Zo werd de finale van het wereldkampioenschap League of Legends in 2018 meer dan 250 miljoen keer bekeken wat het dubbelen is van de Super Bowl. Maar ook de life wedstrijden trekken veel bezoekers zo werd in 2016 het Staples Center in Los Angeles uitverkocht voor deze jaargang van de League of Legends WK-finale. Daarnaast zijn de te verdienen bedragen bij toernooien ook niet mis. Met een prijzen pot van 2.100.000 dollar waarvan 1.100.000 voor de uiteindelijke winnaar is League of Legends niet eens de grootste. Het spel Dota 2 is de baas met een prijzenpot van maar liefst 18.400.000 dollar waarvan 6.600.000 voor de winnaar!?

 

Maar is esports wel echt een sport of is het een online spelletje? Ik ben van mening dat esports niet te vergelijken is met hardcore sporten zoals bijvoorbeeld voetbal en hockey. Het is in mijn ogen een andere tak van sport die te vergelijken is met bijvoorbeeld darts. Ook al is esports geen fysiek zware sport is het wel een mentaal zware sport. Daarnaast hebben de esporters regelmatig blessures. Het gaat in dit geval niet over bijvoorbeeld breuken of verstuikingen, maar oog klachten, rug en nek blessures en hand en pols blessures. Ook trainen deze esporters gemiddeld minimaal 4 uur per dag en zijn dus echt druk bezig met hun sport.

Ik ben van mening dat er voor deze nieuwe tak van sport dus ook beurzen moeten zijn. Hier denken de scholen het zelfde over waardoor er in 2018 15 miljoen dollar aan beurzen voor esports is uitgegeven. Maar waarom is het belangrijk om mee te gaan met esports? Er is een steeds verder groeiende markt voor deze tak van sport waar veel geld in om gaat. Hier moeten ook de scholen op in springen door de esporters een plek de bieden. Doordat er met esporters een andere doelgroep wordt aangetrokken dan voorheen kan de school groeien.  En zoals het Amerikaanse gezegde gaat: BIGGER IS BETTER.

Door: Guus Manders stagiair Social Media Manager KingsTalent, SPECO Sportcommunicatie leerjaar 3

 

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.