Wat was ik verbaasd, toen er mij werd gevraagd of ik geen prof wilde worden. Het was augustus, pre-season 2007 en ik was zojuist geïnstalleerd in mijn dorm-room in het warme New York City. De eerste pre-season conditioning en scrimmages zaten erop. De fameuze Brooklyn Bridge run overleefd. Mijn droom kon beginnen.
Natuurlijk is het wennen. Een nieuwe omgeving, nieuwe taal, nieuwe cultuur, nieuwe teamgenoten en nieuwe speelstijl. Een grote uitdaging… Was ik er klaar voor? Goeie vraag… En dan opeens krijg je de vraag. We zitten met z’n alle in de “caf”. Alle teamgenoten bij elkaar gezellig eten, na een training. “He Paul, zie je het niet zitten om prof te worden?” Prof worden? Ik? Eerlijk had ik hier niet over nagedacht…
In geen enkel land wordt topsport zo gecombineerd met studie als dit kan in Amerika. Sport zit zo diepgeworteld in de cultuur. Het winnen, het presteren, next level. Maaarrrrr, belangrijk hierbij is wel om je studievoortgang te boeken. Dat is juist het grote verschil met Nederland. In Nederland is het extreem moeilijk om een universitaire of bachelor studie te combineren met topsport. Meerdere malen per dag trainen en tegelijk college volgen. Het is praktisch niet te doen. School die geen rekening houdt met topsporters. Geen aangepast programma, geen of te weinig studiebegeleiding, geen 15u per week die besteed kan worden aan sport. Het is prof worden of een maatschappelijke carrière.
Amerika is én studie én sport. Een aangepast programma die zorgt dat je studiepunten haalt, studiebegeleider die meereist naar uitwedstrijden en een (verplichte) study hall inlast. Eventuele tentamens in het hotel en een topprestatie op het veld in het weekend na intensieve trainingen door de week.
Nu 14 jaar later krijgen we de vraag met enige regelmaat. Kan ik na college prof worden?
Jaaa dat kan zeker. Werk hard, doe je best, ben beslissend! We hebben een aantal sprekende voorbeelden. Waar Matthijs Swaneveld natuurlijk de laatste en meest recente is. Vorige maand werd Mathijs is als eerste Nederlander ooit geselecteerd voor de MLS Superdraft. Super trots zijn we op onze doelman!
Lees hier het artikel van Mathijs op ESPN
En natuurlijk haalt niet iedereen de profs. Maar in Amerika kan het wel. Het systeem is totaal anders. Er wordt gekeken naar je prestaties. Er wordt niet gekeken waar je voorheen hebt gespeeld of wie je kent. Het gaat om prestaties. Het bijzondere aan ons werk is dat we van tevoren niet weten wie excelleren. Wie heeft het in zich en wie ontwikkelt zich persoonlijk. Leven op college vormt je in vele vormen, zowel op sociaal als op sportief vlak.
Met zoveel talenten in de VS en zoveel talentvolle student-athletes onderweg zijn we ervan overtuigd dat Mathijs zeker niet de laatste prof in spe zal zijn.
Voor mij geen profavontuur… Maar een zeer volgepakte rugzak met waanzinnige ervaringen, avonturen en friendships for life. Daar later meer over.
Durf te dromen,
Paul de Koning, KingsTalent