Deze keer spreken we Thom Derks die al een aantal jaar terug is uit de Verenigde Staten. Thom studeerde aan de Mercyhurst University in Erie, Pennsylvania. Een succes kun je het avontuur van Thom wel noemen. Met awards als: Player Of The Year en 2nd topscorer of the country, mocht de 22-jarige Limburger zich rekenen tot de beste van de VS! Thom vertelt over zijn leven als student-athlete, zijn awards, hoe hij in de VIP van de Cleveland Cavaliers met LeBron terecht kwam en nog veel meer!
Zou je je even willen voorstellen, zodat de lezer een goed beeld krijgt van jou?
Mijn naam is Thom Derks, 28 jaar en woonachtig in Horst, Limburg.
Waarom heb je ervoor gekozen de overstap te maken naar Amerika?
Van de mogelijkheden voor sporten en studeren op Amerikaanse universiteiten had ik nauwelijks iets over gehoord. Na het lezen van een artikel over KingsTalent, was ik direct verkocht. Destijds zat ik in de afrondende fase van de bachelor studie Logistiek & Economie. Ik was toen 22 jaar en wilde nog graag een master doen, en naar het buitenland. Voetballen deed ik op 1e klasse niveau(senioren), dat was blijkbaar hoog genoeg om een scholarship te verdienen in Amerika. Een master studie, buitenland avontuur en op hoog niveau blijven voetballen, het was perfect.
Wat waren jouw verwachtingen vooraf van het avontuur?
Ik was nieuwsgierig en had er vooral heel veel zin in. Een verwachtingspatroon had ik niet.
Wat was dan je eerste indruk toen je aankwam in het land van de onbegrensde mogelijkheden?
De eerste drie dagen aan de andere kant van de oceaan heb ik doorgebracht in Toronto. Hier werd ik door een teamgenoot thuis ontvangen en met hem ben ik samen naar Mercyhurst in Erie, PA gereden. Hij woonde in een grote villa met een thuis bioscoop en alles. De eerste indruk was dus goed, hier kon ik prima acclimatiseren!
Wat was je eerste indruk van Mercyhurst University?
Het is een mooie universiteit met wat historie. Ongeveer 5000 studenten leven op campus en de stad zag er typisch Amerikaans uit. Het voetbal team had wel 20 verschillende nationaliteiten dus ik was omringd met jongens die in hetzelfde schuitje zaten. Dit maakte het meteen gemakkelijk. We begonnen al meteen met twee of drie keer per dag trainen dus veel tijd om alles te verkennen was er niet.
Hoe was het leven als student-athlete in Pennsylvania? Had het voordelen of ook nadelen?
Het leven was daar heel mooi, dat mis het nog wel eens. De afwisseling tussen het moeten pieken in het Fall seizoen en het studeren waren goed te doen. Veel andere dingen kon je toch niet doen tijdens het drukke speel schema. In het Spring seizoen was er genoeg vrije tijd om tripjes te maken en om uit te gaan. Dit deden we dan ook veel.
Welke studie heb je gevolgd in Amerika?
Master of Science in Organizational Leadership.
Uiteindelijk heb je twee seizoenen in de VS gespeeld. Dit waren twee verschillende seizoenen. Ook qua positie. Hoe kijk je hierop terug?
Het eerste seizoen was aanpassen en wennen voor mij. Het team was een aantal goede seniors kwijtgeraakt. De resultaten waren wisselend en ik speelde vooral op de vleugel. Scoren en assists geven ging stroef. We werden wel regular season kampioen, maar vlogen al direct uit het PSAC toernooi. Dit betekende ook geen deelname aan het NCAA toernooi.
Uiteindelijk was het tweede seizoen een seizoen om nooit te vergeten met PSAC Player of the Year award. Wat een prestatie! Wat was je reactie toen bekend werd dat je verkozen was tot PSAC Player Of The Year? Had je dit verwacht?
Het tweede seizoen stond ik spits en heb ik in iedere conference wedstrijd gescoord. We werden regular season kampioen en ook het psac toernooi wonnen we. Voor individuele prijzen wordt naar statistieken gekeken in Amerika. Met 21 goals en 6 assists zat het er wel aan te komen. Mijn teamgenoot Jorge Gonzalez werd overigens Freshmen of the year, hij speelt nu professioneel bij de Portland Timbers.
Wat was je leukste trip die je hebt gemaakt?
Tijdens spring break kwamen vrienden vanuit Nederland langs. Toen zijn we naar Pittsburgh, Cleveland, Columbus en Chicago gereden.
Was er naast sporten en studeren veel tijd om andere dingen te doen?
In het spring seizoen wel. Vooral in mijn laatste jaar, want dan hoefde er niet meer getraind te worden.
Wanneer ben je exact afgestudeerd?
In Mei 2017 ben ik afgestudeerd.
Heb je nu nog veel contact met medestudenten/ teamgenoten uit de VS?
Ja, we hebben wel wekelijks contact via FaceTime of whatsapp nu. Afgelopen februari zijn we nog met 4 teamgenoten naar Barcelona gegaan. Deze zomer zou ik naar Denemarken rijden maar vanwege COVID-19 zat dat er helaas niet meer in. Wanneer het reizen weer mogelijk is, zullen er genoeg tripjes komen om elkaar weer op te zoeken.
Wie was je gekste teamgenoot en waarom?
Dat moet Alex zijn. Een keeper uit Denemarken. Ooit een normale keeper gezien?!? Hij is overigens NCAA athlete of the year geworden en werd tweede in de finale. Gouden gast.
Wat is was het vetste wat je gedaan/ gezien hebt in Amerika?
Dat moet de American football derby zijn geweest tussen Ohio State en Michigan. De avond van te voren zaten we nog via een teamgenoot vip bij de Cleveland Cavaliers (met LeBron!), daarna reden we direct door naar Columbus. Met een paar uurtjes slaap begon de gekheid en het gezuip in de straten om 7 uur ‘s ochtends. Nog heftiger dan carnaval. De sfeer was geweldig.
Als je de kans zou hebben om het nog eens te doen, wat zou je dan anders doen?
Ik zou niets anders doen, Erie heeft echt wel z’n charme. Wellicht had ik er nog een jaartje aan vast geplakt om te gaan werken daar.
Wat ben je gaan doen toen je terugkwam uit Amerika?
Toen ik terug kwam ben ik direct begonnen met werken bij de logistieke/supply chain tak van PVH, de overkoepelende organisatie van de merken Calvin Klein en Tommy Hilfiger.
Wat doe je nu voor werk?
Ik werk nu als Sales Engineer bij Inther Group. Inther is een systeem integrator binnen de logistiek. Denk hierbij aan automatisering en robotisering oplossingen binnen de logistiek. Het is een sterk groeiende werkgever, met wereldwijde projecten. Momenteel zijn we projecten aan het realiseren in Ierland en Australië.
Wat zou je iemand die nog twijfelt om naar Amerika te vertrekken mee willen geven?
Ga er vol voor, je hebt niks te verliezen. Het studeren in Amerika is zo anders als in Nederland, dat moet je hebben meegemaakt.
Wij willen Thom graag bedanken voor het leuke interview! We vonden het erg leuk je weer eens gesproken te hebben.