Guusje van Lent maakte afgelopen zomer haar droomstap richting de VS. De Gelderlandse vertrok naar het zwemteam van Northern State University in South Dakota. Wij interviewde Guusje over haar ervaringen in de VS!
‘Hoe kwam je eigenlijk op het idee om te gaan studeren in Amerika?’ vroegen we Guusje, waarop ze antwoordde: “In mei 2023 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en heb toen besloten dat ik mijn kennis binnen mijn vakgebied eerst verder wil uitbreiden voor ik begin in het werkveld. Ik heb gekeken voor studies in Nederland maar dat sloot minder aan bij mijn toekomstbeeld, ook omdat er minder ruimte was voor het zwemmen”. Het was altijd al een droom om te zwemmen in Amerika vertelde ze: ‘’Sinds 9-jarig meisje droomde ik al van een zwemtoekomst in Amerika dus dit was uiteindelijk de perfecte uitkomst om een master te combineren met het zwemmen. Daarbij wilde ik ook kijken hoe ik op sportief gebied nog meer uit mezelf kan halen, wanneer de omstandigheden ideaal zijn‘’.
Bron: Instagram @guusintheus
Toen Guusje eenmaal een school mocht gaan kiezen maakte ze de keuze voor Northern State University, maar wat haar overhaalde om voor deze school te kiezen was de persoonlijke aanpak. “Het trainingsschema is heel persoonlijk en de coaching style past ook bij mij. Als sprinter doe ik zeventig procent van de tijd sprinttrainingen en de overige dertig procent werken we aan inhoud voor de 100m. Ik bepaal alles samen met de coach en die ruimte voor inbreng vind ik fijn. Ook op school werken ze mee, zo krijg ik als ‘international student’ bijvoorbeeld de ruimte om zelf examens te plannen”.
Daarnaast verteld Guusje dat de (top)sport in combinatie met studie een stuk beter is geregeld in Amerika wanneer je dit vergelijkt met Nederland: “De mogelijkheid om (top)sport te beoefenen is hier veel makkelijker. Ze zijn hier op dat gebied een stuk flexibeler en vinden het echt fantastisch als je sport. Op school in Nederland werd sport vaak meer gezien als een studie belemmering, dus een negatievere associatie. De drempel ligt hier veel lager om je volledig over te geven aan de sport omdat alles erop afgestemd is”.
Bron: Instagram @nsuwolves_sw
Ook legt ze uit hoe het is om in Amerika voor een college te zwemmen en hoe dit voor haar in werking gaat: “De trainingsintensiteit ligt hoog en ik train nu achttien uur per week. Hiervan spenderen we zestien uur in het water en twee uur in het krachthonk. In de ochtendsessies doen we algemene trainingen, vaak gericht op ‘mid-distance’ inhoud, en in de avond hebben we specifieke trainingen per individu. Mijn trainingen zijn dan gericht op borstcrawl en rugslag sprint. Om dit allemaal vol te houden maken we bijvoorbeeld gebruik van ijsbaden en focussen we op het herstel met professionals die dit faciliteren. Wanneer je een keertje ziek bent kun je als atleet meteen terecht bij de dokter en heb je meteen een oplossing”.
Guusje laat weten dat het team gevoel erg belangrijk is in Amerika: “We starten en eindigen onze intervals samen, waardoor het hele team bij elkaar betrokken is wanneer we trainen. Ook tijdens de individuele trainingen zoeken mensen elkaar op om de training te voltooien, waardoor je bijna altijd wel samen bent met een teamgenoot. Hierin wordt wel geroteerd zodat je niet altijd met dezelfde mensen optrekt. Met de krachttraining heb je vaak een ‘buddy’ die ongeveer hetzelfde lift als jij, waardoor je elkaar door de training heen trekt. Ondanks ieders individuele doelen is iedereen echt uit op het motiveren van de ander”.
Bron: Instagram @guusintheus
Tenslotte vertelde ze het volgende over haar woonsituatie: “Ik woon op de campus en heb mijn eigen kamer sinds een aantal weken. De eerste drie weken woonde ik (door een administratief foutje) samen met 2 andere meiden, maar dat waren beiden geen sporters. Als je dan om 5:30 in het zwembad moet liggen, werkt dat niet als iemand middernacht thuiskomt van een feestje. Inmiddels heb ik een eigen plek en deel ik de badkamer met een teamgenoot. Dat is super geregeld”.