Joury den Boogert is een van de talenten die aankomende zomer de stap maakt naar de VS. Wij zijn benieuwd naar wie hij is, wat hij heeft moeten doen om de stap te realiseren en wat hij verwacht van sporten en studeren in de VS.
Joury kun je jezelf even voorstellen? Wie ben je, waar kom je vandaan wat doe je voor sport en waar heb je gespeeld?
Mijn naam is Joury den Boogert, 20 jaar oud en woon in Oosterhout, Noord-Brabant wel te verstaan. Ik voetbal al mijn hele leven bij TSC in Oosterhout. Heb hier alle selectie elftallen doorlopen. Tijdens de jeugdopleiding ben ik een aantal keer gescout door BVO’s, waaronder: Willem2/Rkc, KNVB district-selecties en RBC Roosendaal. Na het doorlopen van de jeugdopleiding maakte ik op 17-jarige leeftijd m’n debuut in het 1e elftal van TSC Oosterhout. Op dit moment ben ik al bijna 2 jaar basisspeler en hoop ik mijn tijd bij TSC af te sluiten met een promotie, dit zou voor de club en zeker ook voor mij geweldig zijn.
Hoe ben je erbij gekomen om je studie te gaan combineren met topsport in de VS? En wat is er de afgelopen tijd allemaal gebeurt om dit te realiseren?
Ik heb altijd al de ambitie gehad om in het buitenland te studeren, maar ik wilde hier nooit het voetbal voor opgeven. Totdat ik afgelopen zomer een verhaal zag van Lucas Jacobs; een speler die toevallig dat seizoen ervoor nog met zijn R.K.V.V JEKA streed om de titel tegen concurrent TSC Oosterhout waar ik deel van uitmaakte. Ook Bart Diepstraten kende ik al en hij ging ook voor een avontuur naar Amerika. Na wat contact te hebben gelegd ben ik gaan informeren bij Kingstalent wat mogelijk was voor mij. Na één gesprek op kantoor met Paul de Koning was ik verkocht en werd mij verteld dat ze wel potentie in een samenwerking met mij zagen. Vanaf dat moment moest ik voor mezelf beeldmateriaal gaan verzamelen om interesse te krijgen van coaches uit Amerika. Ook deed ik mee aan de showcase op 5 januari in Gemert. Na afloop van deze dag waren er gelijk 3 scholen vanuit de VS geïnteresseerd om mij toe te voegen aan hun team. Ik had direct goed contact met Chowan University, een school in North Carolina, de assistent-coach is zelf ook Nederlands en ze gaven aan graag nog een Nederlander toe te willen voegen aan de selectie. Dit was voor mij een van de redenen waarom ik eigenlijk na 1 week al besloot om voor Chowan University te kiezen. Nadat ik de beslissing had genomen kwam er veel op mij af, ik had het in die tijd ook erg druk met school en naast school moest er veel papierwerk in orde gemaakt worden. Zo heb ik alle gegevens van mijn huidige studie SPECO-sportmarketing aan de Fontys Economischie Hogeschool Tilburg moeten laten vertalen naar het Engels, alle behaalde studiepunten van periode 1 en 2 moesten vertaald worden naar Amerikaanse credits, zodat ik na de zomer mijn studie kan vervolgen en je moet allerlei zaken rondom je inschrijving op de University gaan regelen. Kortom, heel veel papierwerk en gesprekken voeren met Kingstalent en je coach.
Wat kun je ons vertellen over je toekomstige team en universiteit? Heb je al contact met de coach of teamgenoten en wat voor opleiding ga je volgen?
Het is een team uitkomend in de Division 2, het strijdt ieder jaar om de bovenste plekken. Er spelen allerlei nationaliteiten in het team. Van Brazilianen tot Belgen en Amerikanen. Ik zit op dit moment al in de groepsapp van het team en krijg ik al wat dingen mee van wat er speelt in het team en wat de resultaten zijn. De assistent-coach Luke Staats is ook een Nederlander en de hoofdcoach Chris Whalley is afkomstig uit Amerika. Na de zomer ga ik aan de University sportmarketing volgen, dit sluit natuurlijk perfect aan op mijn huidige studie SPECO.
Joury het voetbal in Amerika is wat anders dan in Nederland ben je jezelf aan het voorbereiden op de stap naar Amerika zoals extra trainen in de gym? Zo ja, wat doe je als voorbereiding?
Ja zeg dat wel, ik heb ook al een aantal wedstrijden van mijn team via de livestream kunnen volgen. Het spel is niet te vergelijken met de ‘’Hollandse school’’ zoals ze dat zo mooi zeggen. Het is erg fysiek en een centrale verdediger is niet vies van een crosspass op de buitenspelers of de spits. Ik ben wel een speler die het van zijn snelheid moet hebben, maar met alleen snelheid kom je er daar niet. Je moet ook fysiek in orde zijn en in duels je mannetje kunnen staan. Om mezelf hierop voor te bereiden ben ik al een aantal maanden met mijn teamgenoot Jari van Helvoort iedere week wat uurtjes in het krachthonk te vinden.
Er spelen heel veel Jongens die op geweldig niveau gespeeld hebben in Amerika, wat verwacht je van het niveau?
Zoals ik al zei, heb ik via de livestream al een aantal wedstrijden van mijn toekomstige team gezien. Vaak wordt aan mij gevraagd wat het niveau daar is. Ik vind dit lastig te zeggen, het is fysiek allemaal een stuk zwaarder ook omdat je meestal 2 wedstrijden in een week moet spelen. Het grootste verschil is dat ze daar alles op kracht doen en je dat ook goed kan zien aan de centrale verdedigers, die hebben het postuur van de Virgil van Dijks en de Vincent Kompany’s van de premier Leugue. Daarnaast trainen zij iedere dag bij Chowan en zijn de faciliteiten top, dus ik verwacht dat het niveau daar te vergelijken is met de onderkant van de Hoofdklasse zondag en de 1e klasse zondag. Ook krijg je daar de mogelijkheid om jezelf in de zomer in de kijker te spelen bij profteams en semi-prof teams. Dus wie weet waar het daar gaat eindigen.
In Nederland is de reistijd naar een uitwedstrijd maximaal 3 uur, in de VS is dit veel meer. Weet je al waar je gaat spelen en hoe je hier naartoe gaat?
Klopt, in Nederland komt het maar zelden voor dat je langer dan een uur moet reizen. In Amerika is dat wel anders, ik heb het speelschema voor aankomend seizoen al gezien en de eerste 2 wedstrijden zijn in Florida, dit is met de bus niet te doen dus voor deze uitwedstrijden zullen we met het vliegtuig afreizen, ik vind het nog steeds onwerkelijk dat zulke dingen gewoon mogelijk zijn voor die teams en dit is natuurlijk een unieke ervaring voor mij. De andere uitwedstrijden zijn met de bus en dat zal vaak minimaal 8 uur reizen zijn.
Als student-athlete is studeren natuurlijk ook van groot belang, wat ga je studeren in de VS en hou ben je tot deze keuze gekomen?
Ja precies, veel mensen denken vaak dat ik alleen voor het voetbal naar de VS ga, maar het studeren is erg belangrijk daar. Als je je studiepunten niet haalt mag je ook niet uitkomen voor het soccer team. Ik ga daar Sportmarketing studeren, dit omdat ik nu de opleiding SPECO sportmarketing volg en dit dus perfect aansluit op mijn huidige studie.
Weet je al wanneer je exact naar Amerika vertrekt en heb je al plannen om iets toeristisch te gaan doen wanneer je daar bent?
Op dit moment wacht ik nog op een bericht van Chowan University met een formulier waarmee ik het visum aan kan vragen, vanaf dan kan ik ook mijn ticket gaan boeken, ik zal waarschijnlijk begin augustus vertrekken. Afgelopen maand is Jordi Pasveer ook tot een akkoord gekomen met Chowan University een centrale verdediger die ik tijdens de showcase heb leren kennen. Ik heb nu dagelijks contact met hem, we hebben er beide heel veel zin in en we proberen ook samen de tickets te boeken naar Amerika. We hebben nu al een goede klik samen en willen in de VS ook zeker iets toeristisch gaan doen als het drukke schema dit toelaat.
Joury ik wil je hartelijk bedanken voor je tijd en tot slot wil ik je vragen wat je wilt zeggen tegen toekomstig student-athlete’s die nog twijfelen over de stap naar Amerika.
Ik moet eerlijk zeggen, ik heb in het begin ook getwijfeld om de stap te nemen. Het is iets waar je voor de volle 100% achter moet staan. Maar ik ben er inmiddels helemaal van overtuigd dat dit een kans is die je niet zomaar gaat krijgen en die jou na je tijd in de VS nog veel gaat brengen in je maatschappelijke en zeker ook in je sportieve carrière. Dus twijfel niet en pak deze unieke kans met beide handen aan!
Pak jij net Joury je kans en speel je volgend jaar in Amerika? Schrijf je in!