Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews Highlights

Interview met de ex-captain van Salem University: Sjoerd Schobbers

Interview met de ex-captain van Salem University: Sjoerd Schobbers

Sjoerd Schobbers vertrok in de zomer van 2017 naar Amerika om te gaan voetballen en studeren bij Salem University. Sjoerd ging naar Amerika na afloop van zijn Bachelor in Nederland en ging in Amerika om zijn Master te behalen. Inmiddels is Sjoerd alweer ruim een jaar terug. Wij vroegen Sjoerd hoe hij terugkijkt op zijn periode en wat hij allemaal mist aan Amerika: 

Je bent inmiddels al bijna een jaar terug in Nederland als ik het goed heb, hoe voelt het om weer terug in het vertrouwde Nederland te zijn?

Dat klopt inderdaad! Eind november 2018 kwam ik terug naar Nederland na een periode van 1,5 jaar voetballen en studeren in Amerika. Dit betekende voor mij ook het einde van mijn studieperiode gezien het feit dat ik mijn MBA behaald had en graag aan het werk wilde gaan.

De eerste weken na terugkomst moest ik vooral erg wennen. Niet alleen aan het ritme dat hier totaal anders was dan in Amerika maar bijvoorbeeld ook aan de taal.. Inmiddels, een jaar verder, ben ik volkomen gewend aan het leven in Nederland. Het voelt goed om familie, vrienden en mijn vriendin wat dichter bij huis te hebben. Daarnaast ben ik ook weer gaan voetballen bij HVCH, de club waar ik voor mijn periode in Amerika ook altijd gevoetbald heb. Dat zijn voor mij de mooie dingen van het weer terug zijn in Nederland.

Moest je erg wennen aan Nederland toen je terugkwam of waren er andere dingen waar je aan moest passen toen je eenmaal terug was in Nederland?

Zoals ik eerder al aangaf was het voor mij in de eerste weken echt weer wennen aan het ritme en de taal. Mijn ritme in Amerika was namelijk totaal anders dan hier Nederland. Daar was ik élke dag bezig met trainen en wedstrijden spelen. Het dagprogramma werd daar gewoon omheen gemaakt. Eenmaal terug in Nederland ging ik terug naar 2x in de week trainen en totaal geen school meer, maar juist opzoek naar een geschikte baan. Die werelden lagen toch best ver uit elkaar waardoor de omslag wennen was. Daarnaast was ook de taal weer erg wennen. Ik dacht en sprak continue in het Engels waardoor de omschakeling naar het Nederlands wennen was. Vooral het vinden van de juiste woorden was in de eerste weken best lastig.

Wat gaf voor jou de doorslag om te gaan naar Amerika?

Mijn eerste contact met KingsTalent was ergens in 2015 of begin 2016. Op dat moment zat ik in mijn 3e jaar van mijn Bacherlor Bedrijfskunde MER en vond ik het te vroeg om te gaan. Graag wilde ik eerst mijn Bachelor afronden voordat ik aan een nieuw avontuur zou beginnen. Gelukkig was het in de zomer van 2017 zo ver!

De doorslag om op dat moment te kiezen voor een avontuur in Amerika was dat het op dat moment ‘ nu of nooit’ zou zijn. In 2017 wist ik mijn diploma te halen waarna ik voor de keuze stond om of door te studeren aan bijv. Tilburg University of het avontuur aan te gaan in Amerika. Een makkelijke keuze, want op dat moment kreeg ik de kans om elke dag bezig te zijn met voetballen terwijl ik ook nog een Master Business Administration kon volgen. Een veel idealer plaatje dan dat kon/kan ik mij niet voorstellen.  Naast het feit dat ik wist dat het avontuur van 1,5 jaar in Amerika mij heel veel zou brengen, was een extra doorslag voor mij dat ik ervan overtuigd was dat dit avontuur mij in mijn verdere carrière ook alleen maar verder kan helpen.

 

Je hebt twee jaar gespeeld bij Salem University, hoe kijk je een jaar verder terug op je tijd daar?

Dat klopt inderdaad. Ik kijk terug op een ontzettend mooie periode waar ik heel veel gezien, geleerd en gedaan heb. Het moment dat ik voor het eerst aankwam op de universiteit, nieuwe mensen leerden kennen én wereldwijd vrienden maakte voor het leven, reizen naar o.a. New York, Washington, Toronto, Indianapolis, Los Angels en San Francisco, elke dag bezig zijn met voetballen én het behalen van mijn MBA. Allemaal dingen die ik heb meegemaakt in mijn periode in Amerika, een periode die ik zeker niet had willen missen!

Wat mis je het meeste aan Amerika?

Dat zijn toch wel een aantal dingen. Allereerst het rondhangen op campus of in de ‘dorms’ met mijn vrienden / teamgenoten. Met een vaste groep teamgenoten uit o.a. Amerika, Engeland en Hongarije hingen we altijd rond en speelde we FIFA, pool of keken we bijvoorbeeld ‘The Inbetweeners’. Geweldig om dat met gasten uit Engeland te kijken!

Daarnaast mis ik ook zeker het dagelijks voetballen. Elke dag trainen en heel veel wedstrijden spelen was ontzettend gaaf. Ik speelde in een team met wel 22 verschillende nationaliteiten. Soms was het lastig om met elkaar te communiceren en elkaar te begrijpen, maar tegelijkertijd ontzettend gaaf om met spelers van over de hele wereld samen te voetballen.

Tot slot is het reizen ook iets wat ik graag nog eens zou doen. In mijn periode in Amerika heb ik in vrij korte tijd best veel gezien. Zo ben ik o.a. naar New York, Washington, Indianapolis, Toronto, Cleveland, Erie, Pittsburgh, Cincinnati, Myrtle Beach, Los Angeles, San Francisco & Puerto Rico geweest.

 

Je was daar natuurlijk 24/7 met je teamgenoten bij elkaar, hoe is dat contact nu? Staan er bijvoorbeeld nog tripjes om af te spreken voor de boeg?

Dat verschilt. Het contact met mijn beste vrienden is nog altijd heel goed. We spreken elkaar bijna dagelijks en zijn aan het kijken wanneer we een week / weekend kunnen boeken om elkaar op te zoeken. Door bijvoorbeeld Snapchat krijg ik ook bijna dagelijks een herinnering van 1 of 2 jaar geleden, de periode dat ik in Amerika zat. Die herinneringen zijn altijd mooie momenten om te delen onder de vriendengroep waarna er weer lang over gepraat wordt.

Met andere teamgenoten heb ik wat minder contact maar door o.a. Instagram ben ik wel van alles op de hoogte. Wanneer ik iets tofs voorbij zie komen dan spreek ik andere teamgenoten ook. Het maakt dan niet uit dat je elkaar een periode lang niet gesproken hebt, het zijn écht vrienden voor het leven geworden.

Zijn er zaken waarvan je vooraf had verwacht dat ze erg tegen zouden vallen in Amerika, maar uiteindelijk heel erg meevielen? Bijv. het eten of iets dergelijks.

Nee dat had ik niet. Althans niet echt dingen waarvan ik vooraf dacht dat het tegen zou vallen in Amerika en achteraf bleek dat het meeviel. Wel had ik mijn twijfels over mijn Engelse vaardigheden, omdat die op dat moment niet van een heel hoog niveau waren. Dat bleek uiteindelijk heel erg mee te vallen omdat je heel snel leert denken en praten in het Engels.

 

Tot slot: wat zou je mee willen geven aan student-athletes die twijfelen om te gaan?

Allereerst is het denk ik van belang dat je de tijd neemt om voor jezelf een goede beslissing te nemen en dit niet te snel doet. Mocht je twijfelen, dan zou ik in dit geval zeggen ‘bij twijfel doen’! Het is een unieke kans waarmee je rijke ervaring op kunt doen door bijvoorbeeld nieuwe mensen (lees vrienden voor het leven) leert kennen en nieuwe culturen leert ontdekken. Daarnaast biedt deze kans je ook de mogelijkheid om sport en studie te combineren terwijl je heel het land door reist. Go for it!

Sjoerd, bedankt voor je uitgebreide verhaal! Leuk om te lezen hoe jij je tijd hebt ervaren in Amerika. Succes in de toekomst!

Ben jij benieuwd welke oud-student-athletes wij nog meer hebben geïnterviewd? Bekijk eens ons nieuwsoverzicht! Hier vind je dagelijks nieuwe artikelen terug!

Volg jij ons al op Instagram? @kingstalentnl

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.