Vorige week verscheen deel 1 van het interview met Fokke Voerman, vader van Dagmar Voerman.
Dagmar vertrok vorig jaar naar Austin Peay University. Hij zocht haar op in Clarksville, Tennessee en kon zo een glimp opvangen van Dagmar’s leven in Amerika. Dit keer deel 2 van het interview.
Hebben jullie nog typische Nederlandse producten meegenomen voor Dagmar?
Zeker weten! We waren in oktober drie weken in Clarksville in het prachtige fall-seizoen (heerlijke temperatuur en mooiere herfstkleuren kun je je niet voorstellen) en dus in de vroege aanloop naar Sinterklaas. Pepernoten konden niet ontbreken. Bij Dagmars teamgenoten vielen ze erg in de smaak. Daarnaast zijn Amerikanen gek op stroopwafels en noemen ze het zelfs sportief superfood in basketbalkringen! Omdat we in Tennessee in een landelijk huisje, uiteraard met veranda, verbleven, heeft Dagmar een aantal teamgenoten daar uitgenodigd om zelfgemaakte boerenkool met spek en worst te eten; ons Nederlandse superfood. De boerenkool viel zeker in de smaak en het werd voor de rest ook nog een heel gezellige avond in ons “cosy house” in Tennessee.
Staan er tijdens jullie bezoek nog leuke activiteiten op de planning, zoals een wedstrijd van Dagmar of andere sportwedstrijden in Clarksville of Nashville?
Ons verblijf in Tennessee is een aaneenschakeling van activiteiten geweest. Voor zover Dagmars studie- en voetbalprogramma dat toeliet, is ze met ons mee op pad geweest of bezochten we haar wedstrijden. Gedurende de periode van 10 tot 31 oktober 2019 speelde Dagmar vijf wedstrijden voor de OVC-competitie en daarvan hebben we er vier kunnen zien. Aan de OVC-competitie doen teams mee uit meerdere staten zoals Missouri, Illinois, Kentucky, Alabama en Tennessee. De teams zijn qua niveau erg aan elkaar gewaagd. Veel wedstrijden eindigen in een gelijkspel of een winst/verlies met maar één doelpunt verschil. Na het inpassen van de vele nieuwe speelsters ging het team van APSU steeds beter spelen. Naar de uitwedstrijd tegen koploper Murray State University op een afstand van ruim 110 kilometer, reisden we bewust via het natuurgebied “Land Between the Lakes” dat als werelderfgoed te boek staat. Hier leven bizons en elken (de grootste hertachtigen behoudens de eland) op prairies en in bosgebieden alsof de tijd heeft stilgestaan. De wedstrijd tegen Murray was een topwedstrijd met veel tempo en spanning.
AP komt met 1-0 voor maar Murray maakt gelijk. Na 90 minuten is het 1-1 en wordt er verlengd voor de “golden goal”. In de eerste verlenging is AP sterker en hangt een goal in de lucht. In de tweede verlenging dringt Murray aan maar stuit op de uitstekende keeper van AP. Aan het eind van de tweede verlenging scoort Murray de 2-1. AP heeft top gestreden maar miste net het beetje geluk dat soms nodig is. Aan het eind van de OVC-competitie heeft het team van Dagmar zich geplaatst voor de play-offs maar verliest daarin van de latere OVC-kampioen Belmont uit Nashville.
Dagmar heeft, ondanks een hele grote hoeveelheid andere middenvelders, als freshman veel speeltijd en ervaring opgedaan. Niet in de laatste plaats op het gebied van lange reizen (in een gelukkig van alle gemakken voorziene touringcar) en het vervolgens scherp aan de aftrap verschijnen. Naast wedstrijden bezoeken, hebben we de omgeving van Clarksville en in het bijzonder Nashville heel goed verkend, zowel overdag als ’s avonds. De vele countrybands hoor je overal, vanuit de talloze cafés en vanaf de dakterrassen, hun muziek maken en doet je begrijpen waarom de belangrijkste muzikale straat “Broadway” heet. Een bezoek aan het Johnny Cashmuseum en eten in een countrycafé met live muziek mag dan niet ontbreken. Dat geldt ook voor een bezoek aan het Halloween horrorhouse waar tot echte monsters omgeklede acteurs je in vijf angstaanjagende doolhoven telkens voor 25 minuten de stuipen op het lijf jagen en niet voor niets verboden is voor zwangere vrouwen en mensen met hartproblemen. Uniek om in oktober de algehele gekte in Amerika, in de aanloop naar Halloween op 31 oktober 2019, op zo’n manier mee te maken.
Uiteraard kan een bezoek aan Memphis met de Beale Street, het kloppende hart van de bluesmuziek, en een blik op de rivier de Mississippi, niet uitblijven. Ons bezoek aan Graceland, het landgoed van Elvis Presley, was indrukwekkender dan we ons hadden voorgesteld doordat het rustig was en je met een IPad in je hand en met oortjes in hele boeiende informatie kreeg over de familyman Elvis die zo verknocht was aan Memphis en Tennessee.
In Clarksville hebben we op de campus ook prachtige basketbal- en volleybalwedstrijden gezien op een hoog niveau. Zelfs de mannelijke en vrouwelijke cheerleaders, die ware acrobaten en atleten zijn, hebben een gedeeltelijke beurs en dragen eraan bij dat van elke wedstrijd een event wordt gemaakt. Of het nu bij een voetbal-, football-, volleybal- of andere wedstrijd is: bij een belangrijk punt in de wedstrijd worden T-shirts van APSU het publiek ingegooid om de sfeer nog meer te verhogen!
Wanneer is voor jullie het avontuur van Dagmar in Amerika geslaagd?
Het belangrijkste is dat Dagmar met een goed gevoel kan terugkijken op haar opgedane ervaringen in Amerika. Vanuit onze optiek kunnen we nu al zeggen dat het op je 18e vanuit het niets zelf opbouwen van een nieuwe kennissenkring en vriendenkring in een nieuwe omgeving heel veel inzicht geeft in jezelf en waar je passie en uitdagingen liggen. Dat maakt het voetballen en studeren in Amerika nu al onvergetelijk.
Hoe hebben jullie de dienstverlening van KingsTalent ervaren gedurende het proces en daarna?
Daar past eigenlijk maar één woord bij: top! Paul, Han en Tom waren en zijn niet alleen vrijwel altijd bereikbaar en goed geïnformeerd, maar tonen oprechte belangstelling en leven mee met de te maken afwegingen en keuzes. De ervaring van KingsTalent staat er garant voor dat je goed voorbereid bent om de overstap naar Amerika te maken en alle daarmee samenhangende formaliteiten af te wikkelen.
Wat zou u ouders van talenten willen meegeven die op het punt staan om naar Amerika te vertrekken?
Oriënteer je nauwgezet en probeer op zoveel mogelijk manieren op afstand (een persoonlijk bezoek aan de verschillende universiteiten zou ideaal zijn) al te “proeven” hoe de sfeer op de universiteit en binnen het team is. Persoonlijke gesprekken met de coach en assistent-coach maken vaak snel duidelijk of je inschat dat je dochter of zoon zich thuis zal kunnen voelen of niet. De manier waarop er door een coach/assistent-coach onderhandeld wordt en omgegaan wordt met de belangen van je dochter of zoon is in veel gevallen een goede graadmeter. Kijk ook naar de (on)mogelijkheden om vanaf de campus met openbaar vervoer in een leuk stadsgebied of natuurgebied te kunnen komen om ook eens buiten de campus ontspanning te vinden. Ga goed na hoe het klimaat gedurende het gehele jaar is en of je dochter of zoon zich daarbij happy zal voelen.
Dit was het tweede en laatste deel van het interview met Fokke Voerman. Fokke: heel erg bedankt voor het leuke en uitgebreide interview! Volg ons zeker op instagram (@kingstalentnl) voor meer leuke interviews en artikelen.