Komende zomer gaat roeister Luna Kuiper Nederland achter zich latem en vertrekt naar Amerika. Ze gaat roeien voor de University of Central Florida. Dit is natuurlijk een hele stap voor Luna, maar zeker ook voor haar familie. Wij vroegen Koen Kuiper (vader van Luna) naar zijn ervaring met KingsTalent en het grote avontuur wat zijn dochter te wachten staat.
Toen Luna net 16 werd, traden recruiters van Amerikaanse universiteiten haar wereld binnen. In eerste instantie hield ze zich afzijdig van hun aanbiedingen, maar al snel begon ze te horen over andere getalenteerde roeiers die naar de Verenigde Staten waren vertrokken voor studie en sport. Het idee groeide in haar gedachten, en langzaam begon ze de mogelijkheden te overwegen die een dergelijk avontuur haar zou kunnen bieden.
Het leven als topsporter in de VS biedt zo ongelooflijk veel mooiere kansen dan in Nederland. Om in Nederland te studeren én te sporten is een heftige uitdaging zowel qua tijd (studie houdt niet bijzonder rekening met de trainingstijden en wedstrijden), financiën (basisbeurs tegenover full scholarship), huisvesting (zie maar eens betaalbare woonruimte te vinden als student tegenover in-housing on campus) en voeding (gezonde maaltijd met basisbeurs en beperkte tijd tegenover gezonde voeding aangeboden voor sporters on campus).
Toen Luna met het idee kwam om te gaan studeren en sporten in Amerika, was het antwoord van haar vader resoluut: “Doen!” Al kunnen de ouders van Luna nog niet helemaal bevatten wat het daadwerkelijk allemaal gaat betekenen. ”Natuurlijk is het als ouders ontzettend spannend om je dochter naar de VS te laten vertrekken”, geeft de vader van Luna aan. Maar ook zegt hij dat het aan de andere kant ook wel egoïstisch zou zijn haar deze kans op een ontzettend mooi avontuur te ontnemen. ”Het is ver weg maar Orlando is te bereiken met rechtstreekse vlucht. Dus binnen 24 uur kunnen we bij elkaar zijn als t echt nodig is. Daarnaast kunnen we elkaar altijd spreken met of zonder beeld. Ook is het niet zo dat ze voor 4 jaar aaneengesloten uit ons leven verdwijnt. In december komt ze voor de kerst en oud/nieuw naar Nederland en ook half juni is ze ook weer even thuis tot de start van het volgende schooljaar.”
Voordat Luna en haar ouders in zee gingen met KingsTalent zou Luna voor schooljaar ’23-‘24 naar de University of Tennessee gaan. Dit is uiteindelijk niet doorgegaan door een coach wissel op het laatste moment. ”Het hele proces naar Tennessee toe, heb ik Luna vooral heel praktisch ondersteunt. Ik heb toen op internet geprobeerd onze vragen beantwoord te krijgen. Er bleken bedrijven te bestaan die sporters begeleiden in dit proces. Uiteindelijk kreeg ik Paul van KingsTalent aan de telefoon. Hij heeft in een aantal telefoongesprekken ons kunnen helpen en ook geruststellen. Hij was de enige die mij te woord wilde staan en mijn vragen wilde beantwoorden, geheel belangeloos. Ik heb altijd het lijntje gehouden met Paul en in september een afspraak ingepland voor ons met hem voor het geval Luna toch nog een keer wat wilde horen over de mogelijkheden.”
Toen we Koen vroegen wat uiteindelijk de doorslag gaf voor Luna om voor Amerika te kiezen, benadrukte hij diverse cruciale elementen. ”Het avontuurlijke aspect, de enorme kansen op zowel sportief als maatschappelijk gebied, en de mogelijkheid om een studie te volgen zonder financiële zorgen, waren allemaal bepalende factoren. Kortom, Luna zag in Amerika de kans om waardevolle ervaringen toe te voegen aan haar cv, op hoog niveau te roeien, en tegelijkertijd zonder studieleningen aan haar professionele carrière te beginnen.”
Koen deelde zijn ervaring over het proces met KingsTalent en benadrukte de waarde van Pauls betrokkenheid. Hij waardeerde het zeer dat Paul een groot deel van de administratieve zaken op zich nam en het overzicht behield, waardoor Koen minder belast was met zorgen en stress. Hierdoor kon hij zich meer in de rol van een ondersteunende vader plaatsen dan die van een manager. Koen beschreef Paul als een open en betrouwbaar persoon, die bovendien zeer toegankelijk was.
Luna werd overweldigd door de respons op het ‘promofilmpje’ dat Paul lanceerde. Ze voerde wekelijks 3 à 4 gesprekken met vertegenwoordigers van verschillende universiteiten in de VS, resulterend in haar top 3: SMU (Dallas), Jacksonville (Florida) en UCF (Florida). In december bezocht een coach van USF speciaal voor Luna een week lang Nederland, waarbij hij trainingen bijwoonde, met Luna, haar coach en ouders sprak, en getuige was van Luna’s indrukwekkende prestaties tijdens het NK Indoor, waar ze haar PR met bijna 30 seconden verbeterde.
”Tijdens de officiële bezoeken in Amerika in januari ging Luna eerst naar SMU, waar het roeien op hoog niveau was, maar de klik met roeiers en coaches ontbrak. Vervolgens bezocht ze Jacksonville, waar ze genoot van de sfeer, maar waar de focus minder op roeien lag. Het laatste bezoek aan USF maakte echter snel duidelijk dat dit haar favoriet was. Luna deelde enthousiaste updates, waarin ze verklaarde de universiteit al na een paar uur geweldig te vinden. Het roeiteam en de coaches van USF maakten een positieve indruk, en het aanbod van een studiebeurs speelde ook een belangrijke rol, vooral vanuit een zakelijk perspectief”, aldus haar vader.
Luna heeft duidelijke doelen voor ogen, zoals haar vader vertelt. ”Haar wens is om met haar roeiteam deel te nemen aan de Big 12, een indrukwekkende sportprestatie die ze samen met haar team wil bereiken. Daarnaast heeft ze gekozen voor een boeiende studie: Environmental Studies. Deze brede opleiding omvat diverse aspecten van duurzaamheid, van bodemonderzoek tot politicologie en van psychologie tot watermanagement. Luna hoopt na haar studie een boeiende carrière op te bouwen op het gebied van duurzaamheid. En natuurlijk streeft ze, net als elke andere student, naar een gezellige en onvergetelijke studententijd!”
Als Luna kijkt naar de toekomst streeft ze ernaar om op het hoogste niveau te presteren en lid te worden van TeamNL. ”Karolien Florijn is haar grote voorbeeld. Tijdens haar overweging van het avontuur in Amerika heeft Luna gesprekken gevoerd met de bondscoach van de junioren. Deze gesprekken hebben duidelijk gemaakt dat er twee mogelijke routes zijn om deel uit te maken van TeamNL: de Nederlandse route en de Amerikaanse route. Een cruciale factor hierbij is dat ze deelneemt aan een team dat op het hoogste niveau in de Verenigde Staten actief is, waarvan de trainingsschema’s bekend zijn bij de Bond. Hoewel het studeren in de VS betekent dat ze de voorwedstrijden en selectiewedstrijden voor EK’s en WK’s zal missen, blijft ze in beeld door actief te blijven roeien. Er bestaat zelfs de mogelijkheid dat ze rechtstreeks wordt geselecteerd voor een roeiploeg.”