Vanaf jonge leeftijd is Marloes Steenbeek gefascineerd door synchroonzwemmen, vooral door de invloed van haar zus. “Mijn zus doet aan synchroonzwemmen en ik wil precies doen wat zij doet,” vertelt ze. Wanneer haar zus stopt met de sport, is dat voor Marloes geen reden om te stoppen. Op dat moment is ze pas zeven jaar oud. “Ik vind het nog steeds leuk en blijf gewoon zwemmen.” Nu, jaren later, maakt ze trots deel uit van het nationale team van Nederland, waar synchroonzwemmen voor haar een serieuze topsport is.
Wat haar het meest aantrekt in synchroonzwemmen is het artistieke aspect. “Het mooie is dat je echt iets kan overbrengen aan de jury en het publiek met de bewegingen die je maakt,” zegt ze enthousiast. Dankzij de artistieke expressie is synchroonzwemmen voor haar niet alleen maar fysieke inspanning, het is echt een vorm van kunst.
Dit jaar begint ze aan een spannend nieuw avontuur: studeren in Amerika. In Nederland is het lastig om synchroonzwemmen te combineren met school, wat haar heeft doen besluiten naar Amerika te gaan. Ze volgt de studie Interior Design aan de University of The Incarnate Word in Texas wat de huidige landskampioen synchroonzwemmen is. “Met Interior Design kan ik zowel de architectuurkant op als echt focussen op interieurontwerp; dat biedt me veel vrijheid voor de toekomst,” legt ze enthousiast uit. Deze flexibiliteit opent deuren voor haar toekomst, waarbij ze ook overweegt om in Nederland een master te volgen.
Ook in Amerika blijft synchroonzwemmen een belangrijk onderdeel van haar leven. Het trainingsschema verschilt echter sterk van wat ze gewend is. “In Nederland train ik 32 uur per week verdeeld over zes dagen, wat neerkomt op 5 tot 6 uur per dag,” zegt ze. In Amerika traint ze 20 uur per week verdeeld over zes dagen, wat neerkomt op 3 tot 4 uur per dag. Deze verandering in trainingsuren beïnvloedt haar routine, maar ze past zich flexibel aan haar nieuwe omgeving aan. In Nederland traint ze vaak in de middag of avond na school, wat soms uitdagend is door haar drukke schema. In Amerika begint haar dag echter een stuk eerder met trainingen van 5:30 tot 8:00 uur ’s ochtends. Na de training gaat ze direct door naar school waar ze van 9:00 tot 16:00 uur lessen volgt. Aan het begin was het even wennen, maar nu waardeert ze het vroege ritme.
Met haar indrukwekkende internationale carrière, waaronder deelname aan wereldkampioenschappen en Europese toernooien, laat Marloes zien dat ze tot de top behoort. “Door de strikte regels rondom het aantal deelnemers die mogen deelnemen is het voor reserves niet toegestaan om mee te gaan naar de Olympische Spelen,” vertelt ze. Toch blijft Marloes positief en richt ze zich nu op solo-optredens, waarbij ze ook op juniorniveau al veel succes heeft behaald, zoals een gouden en zilveren medaille op het Europees Jeugdkampioenschap.
De toekomst biedt Marloes volop mogelijkheden en haar ambities zijn groot. “Mijn droom was altijd om naar de Olympische Spelen te gaan, maar voorlopig wil ik mij gaan richten op nieuwe kansen en doelen,” vertelt ze. Ze blijft gedreven om zowel in haar sport als op academisch gebied te blijven groeien. Met haar enthousiasme en doorzettingsvermogen kijkt ze vol vertrouwen uit naar wat de komende jaren haar gaan brengen, zowel in het zwembad als daarbuiten.