Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews Updates

Van afscheid op Schiphol naar onvergetelijke avonturen op de campus van Lynchburg University

0f1d5af0-907e-4915-aeaa-14da3f1d95aa

Op 10 augustus begint de 19-jarige Tom Dijkstra aan het avontuur van zijn leven: hij vertrekt naar Amerika om zijn studie voort te zetten en zijn droom te volgen. Tom droomt ervan om in Amerika te basketballen, omdat de sport in Nederland niet zo groot is en Amerika echt het land van het basketballen is. Het is voor hem een unieke kans om zijn vaardigheden te ontwikkelen en te schitteren in het land waar zijn favoriete sport zo’n enorme rol speelt. Nu de eerste drie weken voorbij zijn, heeft Tom zich al goed aangepast aan zijn nieuwe omgeving.

Tom heeft al langere tijd het idee om naar Amerika te gaan. De beslissing wordt versterkt wanneer een vriend van hem twee jaar geleden dezelfde stap maakt. Vanaf dat moment weet Tom het zeker: hij wil ook basketballen en studeren in Amerika. Na verschillende gesprekken met Amerikaanse coaches over de beste plek voor zijn basketbal carrière en studie, kiest Tom uiteindelijk voor Lynchburg University. De avond voor zijn vertrek neemt Tom afscheid van zijn vrienden tijdens een gezellig feestje, wat het afscheid een stuk makkelijker maakt. Op Schiphol wordt hij door zijn familie uitgezwaaid. Ondanks dat het afscheid op Schiphol zonder tranen verloopt, beseft Tom pas in het vliegtuig dat hij voor een langere tijd weg zal zijn. De vlucht van Schiphol naar Washington is lang en vermoeiend. Hoewel de vlucht naar de VS lang is, vermaakt Tom zich door via wifi in het vliegtuig in contact te blijven met zijn familie en vrienden.

Als Tom eindelijk op de luchthaven in Washington aankomt, belandt hij in een paspoortcontrole die eeuwig lijkt te duren. Terwijl hij wacht, kijkt hij om zich heen en realiseert zich dat hij echt in Amerika is. Na een lange reis en met veel nieuwe indrukken is het tijd om zijn koffers op te halen. Nu is Tom echt klaar om eindelijk naar de campus te gaan, een plek waar hij al zo lang naar heeft uitgekeken. In Amerika gebeurt dat als student-athlete niet met een taxi of het openbaar vervoer maar word je opgehaald door de coachingstaff van het team. Meestal heb jij deze nog niet in het echt gezien, dus is het even zoeken zijn wie het zijn. Tot grote opluchting van Tom staat zijn lift hem op te wachten in de herkenbare rode kleding met het logo van zijn school: Lynchburg. Eindelijk gaat het echt beginnen, op naar de campus. Op de campus krijgt Tom zijn kamer toegewezen dichtbij een van de schoolgebouwen. Hij deelt de kamer met een Amerikaanse jongen die net als hij een passie heeft voor basketbal. Gelukkig kan Tom de eerste dag heerlijk uitrusten op zijn kamer. Na een dag bijkomen begint toch echt de introductieweek, deze zit vol activiteiten om Tom en zijn mede studenten klaar te maken voor het nieuwe studiejaar. De week begint met een leuk uitstapje naar de Walmart, waar Tom alles haalt wat hij nodig heeft voor zijn kamer en de dingen die niet mee in het vliegtuig konden. Daarna volgt een rondleiding over de campus, wat erg handig is. Vanaf nu voelt Tom zich helemaal thuis en weet hij precies waar alles te vinden is op de grote campus! Naast deze praktische dingen worden er ook leuke activiteiten gepland, zoals quizjes en het begraven van een tijdcapsule. Iedereen schreef een kaartje met eventueel doelen of wensen en in 2033 gaan ze de capsule weer opgraven. De introductieweek voor de internationale studenten komt ten einde en de Amerikaanse studenten staan klaar om samen het schooljaar goed te beginnen. De week zit helemaal vol met leuke activiteiten, uitleg over de schoolregels en vooral de gelegenheid om elkaar te leren kennen en nieuwe vriendschappen te sluiten.

Nu is het eindelijk tijd voor een volle week met lessen en kan het schooljaar echt beginnen. Zijn rooster is rustig, met lessen die meestal voor twee uur ’s middags eindigen. Dit biedt hem de perfecte gelegenheid om dagelijks naar de sportschool te gaan en ’s avonds te basketballen. Ondanks dat het seizoen nog niet begonnen is, zorgt Tom ervoor dat hij fit blijft en zijn trainingen volhoudt. De universiteit biedt 24/7 toegang tot de sportfaciliteiten, zodat hij altijd kan trainen wanneer hij wil. Naast het basketballen volgt Tom de studie Sportmanagement. In het begin was het even wennen dat alles in het Engels is en dat de onderwijsstijl in Amerika echt anders dan in Nederland is. De dagen zijn veel korter en er wordt veel zelfstandigheid van hem verwacht. Tom merkt dat hij hier goed mee omgaat, hoewel hij benieuwd is hoe het zal zijn zodra het seizoen echt begint. Tom kan goed opschieten met zijn klasgenoten. Hoewel de meeste van zijn klasgenoten Amerikaans zijn, zitten er ook twee anderen studenten uit Nederland. Ook KingsTalent hockeyster Jill Pleiter koos deze zomer namelijk voor een transfer naar Lynchburg.

Wat betreft basketbal, heeft Tom nog geen trainingen gehad. Hij laat het basketballen zeker niet links liggen en gaat elke avond met zijn vrienden basketballen en heeft al een goede band opgebouwd met de spelers van het varsity team. Het leven in Amerika is voor Tom een sprong in het onbekende, maar het avontuur bevalt hem erg goed. Veel dingen in zijn nieuwe leven in Amerika doen hem denken aan scènes uit films; hij herkent zoveel! Hij had van tevoren niet verwacht dat de werkelijkheid zo sterk op de films zou lijken. Voor Tom is het dan ook extra bijzonder om dit nu zelf mee te mogen maken.

Zijn ervaring tot nu toe heeft Tom geleerd hoe belangrijk een goede voorbereiding is. Aan toekomstige studenten die dezelfde stap willen zetten, geeft hij dan ook de tip om op tijd te beginnen aan de voorbereiding zoals het aanvragen van een visum. Door goed voorbereid te zijn, zal er een hoop stress te vermijden zijn en kun je dus echt optimaal genieten van de unieke ervaring.

 

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.