Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
#Fromtheboardroom

Vrouwenvoetbal in Amerika #FromtheBoardroom

Vrouwenvoetbal in Amerika #FromtheBoardroom

Als je denkt aan vrouwenvoetbal denk je aan Amerika. Amerika is de nummer 1 van de wereld als het gaat om vrouwenvoetbal. Hoe groot is vrouwenvoetbal in Amerika en wat is het verschil met Nederland? Onze sportconsultant Raoul van Rooij geeft je een inkijkje in het Amerikaanse vrouwenvoetbal in #FromtheBoardroom.

Allereerst verdiepen we ons in het aantal voetbalsters in Amerika. In de Verenigde Staten voetballen zo’n 1,6 miljoen meiden en vrouwen. In Nederland tellen we 160.000 voetbalsters. Amerika heeft dus ruim tien keer (!) zoveel voetbalsters rondlopen. Dit komt natuurlijk ook doordat er überhaupt meer mensen in Amerika wonen. Er is géén enkel land waar zoveel vrouwen voetballen als in Amerika.

In Amerika spelen dus meer vrouwen voetbal dan in Nederland. Naast het aantal voetbalsters in Nederland en Amerika kijken we ook naar de prestaties van beide landen. De VS heeft de meeste WK-titels gewonnen en heeft in alle Wereld Kampioenschappen de top drie gehaald. De Oranjeleeuwinnen hebben in 2017 het EK gewonnen in eigen land en in 2019 schopte zij het tot de WK finale tegen Amerika, maar verloren 2-0 en werden tweede. Amerika heeft de meeste prijzen ooit gewonnen en in Nederland bevindt het vrouwenvoetbal zich echt in een groeifase.

In Amerika is het vrouwenvoetbal dan ook al een hele tijd erg groot. In tegenstelling tot Nederland, waar het vrouwenvoetbal enorm gegroeid is nadat het Nederlands vrouwenelftal Europees Kampioen werd in 2017. De meest duidelijke vergelijking kan gemaakt worden tussen Amerika en Nederland door te kijken naar de FIFA-wereldranglijst. Amerika staat op nummer 1 en Nederland op nummer 5. In 2014 stond Nederland nog op de 14e plaats, de groei binnen het vrouwenvoetbal in Nederland is dus duidelijk terug te zien wanneer gekeken wordt naar deze ranglijst.
Ook is er een ontwikkeling af te lezen in de uitbreiding van de Nederlandse Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Aan het begin van het seizoen 2022-2023 zullen twee nieuwe teams aansluiten; Fortuna Sittard en Telstar. De competitie streeft ernaar om aan de start van het daaropvolgende seizoen door te groeien naar 12 teams. Dit ziet er dus veelbelovend uit! Aanvullend op dat plan, zijn er plannen om de Vrouwen Beloften competitie om te bouwen naar een Eerste Divisie Vrouwen competitie. Het uitgangspunt is om vanaf het seizoen 2023-2024 een promotie-/degradatieregeling tussen beide divisies te implementeren. (Bron: Pure Energie Eredivisie Vrouwen)

Het systeem van het voetbal in Amerika ziet er anders uit dan in Nederland. Zo wordt er heel veel gevoetbald op de Highschools, Universities en Colleges in Amerika. Laten we inzoomen op de drie grote peilers binnen het vrouwenvoetbal; Highschool, University/College en de professionele competities. Honderdduizenden dames voetballen bij Highschools in competities tegen elkaar, wat nagenoeg exact lijkt op het voetballen bij Universities/Colleges. Daarentegen zijn de aantallen bij Universities/Colleges minder, maar is de beleving en het professionalisme zeer groot!
Voor enkele dames die op hoog niveau goed presteren, ligt een toekomst bij de profs op de loer. De NWSL (National Women’s Soccer League) is de professionele competitie in Amerika. Net als bij de MLS (Major League Soccer), wordt er jaarlijks een draft georganiseerd. Daarin kunnen spelers die in hun laatste jaar zitten van de opleiding gekozen worden door professionele teams in Amerika!

Wanneer we kijken naar het verschil in niveau van de collegeteams in Amerika en de reguliere (niet professionele) competities in Nederland zijn er ook verschillen. De faciliteiten zijn top, er wordt in stadions gespeeld en voor de speelsters zijn er krachttrainers en fysiotherapeuten bij elke training en wedstrijd aanwezig. Het Amerikaanse college vrouwenvoetbal lijkt dus op professioneel voetbal, zoals we dat in Nederland kennen. Wanneer dit vergeleken wordt met Nederland zijn de faciliteiten in Nederland een stuk minder professioneel. Daarnaast is de sportbeleving in Amerika ontzettend groot, een beetje zoals wij Amerika kennen; groot en overdreven. Maar juist bij de sport geeft dit een ontzettend gave sfeer en ervaring mee. Je krijgt een bepaald aanzien en je vertegenwoordigt jouw school. Hierdoor hoor je dus niet bij één bepaalde club zoals in Nederland, maar bij een universiteit waar allerlei sporten gespeeld worden. Samen met alle studenten support je elkaar en ga je voor het hoogst haalbare! Dit ziet er dus ook allemaal net wat anders uit dan in Nederland.

Voldoende verschillen om op te noemen, maar nog lang niet heel het verhaal over vrouwenvoetbal in Amerika kunnen vertellen. Zou je nog meer informatie willen over sporten en studeren in Amerika? En lijkt het jou een gaaf avontuur? Schrijf je dan in via het sign up-icoon rechtsboven op onze website en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.