Dit wil ik ookSign up now

Stories

Terug naar het overzicht
Interviews Updates

Waarom Yart van Lieshout tijdens de zomer in Amerika bleef

Foto Yart

De 21-jarige Yart van Lieshout heeft zijn droom waargemaakt. Na zijn tijd op het Summa College in Nederland, heeft hij de sprong gewaagd naar het buitenland en voetbalt hij nu bij het Tyler Junior College in Amerika. Met zijn passie voor voetbal heeft hij niet alleen zijn plek veroverd in het team, maar ook besloten om tijdens de zomer door te spelen in de Amerikaanse competitie

In Amerika heeft Yart ervoor gekozen om de studie General Studies te doen. Hij legt uit dat dit voor hem een goede keuze is. General Studies houdt voor hem alle opties open en maakt het gemakkelijker om door te stromen naar de volgende school. De combinatie van voetbal en studie bevalt hem goed. Hoewel het niveau van studeren in Amerika wat lager ligt dan in Nederland, duren de opdrachten vaak lang, maar zijn ze niet moeilijk. Yart vindt het haalbaar, zolang hij zijn huiswerk maakt en de opdrachten op tijd inlevert. Dit zorgt ervoor dat hij het studeren goed kan combineren met het intensieve trainingsschema voor voetbal.

Het valt Yart vooral op, dat het fysieke aspect in Amerika veel hoger ligt. Spelers blijven negentig minuten lang doorrennen, en omdat er onbeperkt gewisseld mag worden, kan het team het tempo hooghouden door continu verse spelers in te brengen. Dit zorgt voor een enorm intensieve en snelle wedstrijd. Ook buiten het veld moest Yart wennen, vooral aan de Engelse taal. Hij had geen Nederlandse klasgenoten, waardoor hij volledig moest schakelen naar lessen in het Engels. Dit was in het begin lastig, maar na verloop van tijd ging het steeds beter en kreeg hij complimenten van zijn medestudenten dat zijn Engels was verbeterd.

Yart van Lieshout besloot deze zomer in Amerika te blijven om zijn voetbalcarrière verder te ontwikkelen. Waar veel van zijn teamgenoten naar huis gingen of in Nederland hun zomer doorbrachten, koos Yart ervoor om de kans te grijpen die hem werd geboden: spelen voor Miami AC. Het spelen op een hoog niveau in de zomer leek voor hem een logische stap om zijn spel te verbeteren en zich voor te bereiden op het volgende collegeseizoen.

De beslissing om te blijven was niet eenvoudig. Het aanbod om voor Miami AC te spelen, inclusief volledig geregelde accommodatie en maaltijden, klonk aantrekkelijk, maar het was meer dan alleen praktisch. Yart zag het als een mogelijkheid om zichzelf op een hoger niveau te testen en te omringen met getalenteerde voetballers. Deze ervaring zou hem helpen om sterker en beter voorbereid het nieuwe seizoen in te gaan. Toch voelde hij ook de drang om een balans te vinden tussen zijn carrière en persoonlijke leven. Na het seizoen had hij de mogelijkheid om een maand naar Nederland te gaan, wat hem de kans gaf om tijd door te brengen met zijn vrienden en familie en om even op adem te komen na een intens seizoen.

Deze zomerse periode voelde anders voor Yart in vergelijking met de winter. Waar hij na het eerste semester in de winter vooral zijn vrienden in Amerika miste, voelde hij deze zomer de behoefte om terug te gaan naar zijn familie. Toen hij eenmaal in Nederland was, genoot hij optimaal van die tijd thuis. Het was voor hem de perfecte manier om zijn batterij weer op te laden. Maar zodra die maand voorbij was, begon het weer te kriebelen om terug te keren naar Amerika. Zijn team bij Tyler Junior College voelt voor hem als een tweede familie. Ze wonen en trainen samen in dezelfde dorm en hebben een hechte band.

De zomercompetitie bracht uitdagingen met zich mee. Het team was samengesteld uit spelers van verschillende scholen met uiteenlopende speelstijlen en achtergronden, wat het lastig maakte om snel een samenhangend team te vormen. De competitie was kort en er was weinig tijd om aan elkaar te wennen, maar uiteindelijk slaagde Yart erin zich aan te passen en zijn doelen te bereiken. De zomer gaf Yart niet alleen de kans om op het veld te blijven presteren, maar ook om zichzelf meer zichtbaar te maken voor scouts en potentiële toekomstige teams. Ondanks dat hij door een blessure minder minuten maakte dan hij had gehoopt, bleef de zomercompetitie een belangrijk platform om zich te laten zien. Toch blijft het collegeseizoen voor hem de belangrijkste periode om zijn waarde te bewijzen.

Voor Yart was de keuze om naar Amerika te gaan een avontuur dat zijn leven heeft veranderd. Het heeft hem niet alleen op sportief vlak vooruitgeholpen, maar ook als persoon doen groeien. Het avontuur in Amerika heeft hem nieuwe inzichten en mogelijkheden gebracht, en hij kijkt met vertrouwen uit naar wat de toekomst hem te bieden heeft.

Sign up now
1
Whatsapp-Kingstalent
Kingstalent
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur ons een berichtje. Momenteel zijn we gesloten, maar laat gerust een berichtje achter.