Wie durft zijn weg te vinden in een arbeidsmarkt die steeds dynamischer, onzekerder en complexer wordt? En, nog belangrijker, wie is het waard om in te investeren en aan te nemen als werkgever zijnde?
Een Student-Athlete
Een concept dat voor velen in Nederland wellicht (nog) geen belletje doet rinkelen. Student-athletes zijn een zeldzame verschijning op elke campus in de Verenigde Staten, en ze beschikken over een werkelijk unieke set vaardigheden. Of ze nu onderdeel uitmaken van een toonaangevende universiteit of een kleinere, of ze nu basisspelers zijn of niet, mannelijk of vrouwelijk, het doet er allemaal niet toe. Deze student-athletes hebben allemaal een waardepropositie die moeilijk elders te vinden is.
Waarom zijn Student-Athletes de ideale werknemers?
Ik moet toegeven dat ik hier wellicht enigszins bevooroordeeld ben, aangezien ik zelf een student-athlete ben geweest. Maar deze achtergrond geeft me een diepgaand begrip van zowel de expliciete als impliciete bijdragen die student-athletes kunnen leveren. Afgezien van de geweldige, onvergetelijke ervaring die het jou (of je familielid/kennis) biedt, opent het ook eindeloze mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Dus, terugkomend op mijn oorspronkelijke vraag ‘Wie is het waard om in te investeren en aan te nemen?’, geef ik je enkele redenen waarom student-athletes de ideale werknemers zijn waar werkgevers naar op zoek zijn:
- Discipline en Werkethiek: Iets als ziekmelden bestaat niet voor student-athletes. Een 10-daagse trip voor een uitwedstrijd? Om zeven uur ’s ochtends in de sportschool staan voordat je schooldag begint? Ze moeten de discipline blijven opbrengen om bij te blijven met schoolwerk en deadlines te halen.
- Tijdsmanagement: Een student-athlete zijn betekent eigenlijk dat je een fulltimebaan hebt naast je studie. Een balans vinden tussen sport en studie is een constante uitdaging, wat ze heer en meester maakt als het op het gebied van planning aankomt. Training, sportschoolsessies, wedstrijdanalyses, studiesessies, teammeetings… Ze vinden altijd wel een manier om het te laten passen in hun drukke schema.
- Teamwerk: Hoge emotionele intelligentie, empathie en sterke communicatieve vaardigheden. Student-athletes krijgen vanaf het begin te horen dat het individu ondergeschikt staat aan het team. Ze hebben het vertrouwen om taken zelfstandig uit te voeren en out-of-the-box te denken, maar zijn er tegelijkertijd van bewust dat het teambelang maar al te belangrijk is.
- Doorzettingsvermogen en Mentale Weerbaarheid: Ondanks tegenslagen zien student-athletes falen als een opstapje naar toekomstig succes. Ze zijn altijd opzoek naar oplossingen en denken niet in problemen. Deze positieve manier van werken zorgt ervoor dat ze tegenslagen ook snel een plek kunnen geven. De vinger naar anderen wijzen is iets wat student-athletes vanaf het begin afgeleerd krijgen; naar jezelf kijken is de eerste stap. Zelf-kritisch zijn maar wel positief blijven, is dat niet iets wat elke werkgever verlangt?
- Coachbaar: Kritiek wordt constructief omarmd. Student-athletes weten als geen ander hoe het is om kritiek vanuit hun coach te ontvangen; topsport is niet altijd even vriendelijk. Ze streven dan ook voortdurend naar verbetering en stellen realistische doelen.
Klaar voor de toekomst
De ervaringen van een student-athlete maakt je op meerdere manieren klaar voor de toekomst. Het gaat niet alleen om de voorbereiding op het bedrijfsleven en je netwerk; het biedt je natuurlijk ook een onvergetelijke ervaring. Of je nu een eerstejaarsstudent bent of een masterstudent, 16 of 28 jaar oud, BVO-speler of amateur… Een student-athlete worden is misschien veel dichterbij dan jij je op dit moment kunt voorstellen!
Voel je vrij om contact op te nemen als je een vrijblijvend gesprek wilt of meer wilt weten over de mogelijkheden om een student-athlete te worden en onderdeel uit te maken van een Amerikaanse universiteit (of om er binnenkort natuurlijk een op je werkvloer te hebben ;))
Pim Janssens
Managing Sports Consultant