Femke Wiedeman vertrok afgelopen zomer naar het sportgekke Amerika, waar zij haar dromen na gaat jagen. Wij spraken haar vader, Marco, over zijn bevindingen!
Hoe is Femke op het idee gekomen om sport en studie te gaan combineren in Amerika? En wat was uw reactie hierop?
Femke heeft al jaren de wens/droom om naar het buitenland te gaan. De Verenigde Staten hebben daarbij haar voorkeur. Doordat ze altijd op hoog niveau heeft gevoetbald bij GVVV en Saestum wilde ze het liefst haar grootste hobby (voetbal) combineren met studeren in de VS. Afgelopen jaar zat ze in het eindexamen jaar van de HAVO en is ze zelf op zoek gegaan naar mogelijkheden om deze combinatie te realiseren. Ze heeft ons vanaf het begin hiervan in kennis gesteld. We wisten natuurlijk van haar wensen en hebben haar altijd gestimuleerd om haar dromen te volgen. Door haar eigen zoektocht is ze bij KingsTalent terecht gekomen.
Hoe heeft u het gehele traject ervaren wat uw dochter met KingsTalent heeft afgelegd? In hoeverre bent u hierbij betrokken geweest?
Het traject met KingsTalent heeft alles bij elkaar zo’n 8 maanden geduurd. Vanaf het eerste contact heeft Femke ons (haar moeder en ik) hierbij betrokken. Na de kennismaking met KingsTalent heeft Femke alles zelfstandig geregeld met mijn ondersteuning daar waar nodig. Ik ben vervolgens druk aan het filmen gegaan tijdens haar wedstrijden bij Saestum. Tot onze grote verassing waren er maar liefst 8 coaches van verschillende scholen geïnteresseerd in Femke. Deze facetime gesprekken hebben we samen gedaan. Evenals alle overwegingen van de verschillende scholen en teams. Alles bij elkaar was het een spannende en soms ook stressvolle tijd voordat er handtekeningen gezet konden worden.
Hoe was het om voor een langere periode afscheid te moeten nemen van Femke?
Afscheid nemen van je dochter, die net 1 maand 18 jaar is, voor langere tijd is voor geen enkele ouder makkelijk. Doordat Femke erg zelfstandig is, normen en waarden hoog heeft staan en daarnaast sociaal en erg makkelijk in de omgang is, was het “loslaten” iets makkelijker. Ook het feit dat we allemaal een erg goed gevoel hadden bij DCCC en haar nieuwe coach maakte het wat makkelijker. We weten dat ze daar in goede handen is en het contact met haar coach is prettig. De laatste paar dagen voor haar vertrek op 27 juli waren uiteraard moeilijk en emotioneel, net zoals het afscheid op Schiphol. De wetenschap dat ze haar droom aan het volgen is maakt alles gelukkig wat draagbaarder. Onze meeste zorgen gingen uit naar de reis naar Dodge City (Kansas). Door annuleringen van vliegreizen en nieuwe vluchten moeten boeken, zorgden ervoor dat de reis bijna 36 uur duurde. Gedurende die 36 uur hebben we constant contact met Femke proberen te houden.
Wat is voor Femke de reden geweest om voor Dodge City Community College te kiezen?
Het was voor haar niet makkelijk om te kiezen uit 8 aanbiedingen. DCCC had vele voordelen die uiteindelijk de doorslag gaven. Dodge City ligt in Kansas, het oude “Wilde Westen”, hoe Amerikaans wil je het hebben? De overstap van de HAVO in Nederland naar een college in de VS geeft iets minder (school)druk aangezien alles nu ook in het Engels gaat. Daarbij is het eerste jaar een algemene fase die de overstap makkelijker maakt. De school met zijn visie, de omgeving en daarnaast de gesprekken met de coach over zijn (voetbal) ideeën voor dit seizoen, spraken Femke erg aan. Hij was erg enthousiast over Femke en liet dat ook blijken in zijn ideeën voor komend seizoen. Haar team is nu opgebouwd uit 11 verschillende nationaliteiten. Dit zegt ook iets over de uitdagingen die haar coach aangaat.
Zijn er voor Femke haar vertrek bepaalde doelen gesteld samen of is hier niet specifiek over nagedacht?
Ja we hebben zeer zeker doelen gesteld, althans Femke heeft haar doelen gesteld. Voor haar moeder en mij is het enige doel dat ze gelukkig is in de VS en kan genieten van deze zeer bijzondere levenservaring. Dit is voor weinigen weggelegd en daarom hebben we haar ook meegegeven: leef, geniet en ontdek. Femke haar doelen waren van een andere aard. Ze wil het hoogst haalbare uit haar voetbalcarrière halen en kijken waar dat uiteindelijk gaat uitkomen. Verder wil ze de 2 jaar college in DCCC volmaken om vervolgens haar Master te behalen, na nog 2 jaar University, elders in de VS. Daarbij natuurlijk op hoog niveau blijven voetballen.
Wat gaat u het meest missen aan uw dochter?
Pffff, Femke en haar 2 zussen zijn alles voor mij. Ieder met haar eigen persoonlijkheid. Ze is nu ruim 1 maand in de VS en het gemis begint nu zijn plek te krijgen. Ik mis alles aan Femke! Zoals ik al eerder aangaf, de wetenschap dat zij het nu al zo geweldig goed naar haar zin heeft, maakt heel veel goed. Ik kan niet wachten op het moment dat ik haar ga opzoeken in DCCC om te zien en te voelen hoe haar leven daar is.
Tot slot, heeft u nog tips voor studenten en/of ouders die een stap richting Amerika overwegen?
Is de wens er echt en kom je in aanmerking met je sportieve talenten? DOEN. Zet de stap, er is zoveel mogelijk. Focus op je doel en pak je kansen. De enige praktische tip die ik kan meegeven is: begin vroegtijdig met het proces bij KingsTalent. Wij begonnen in november/december en door allerlei omstandigheden (zoals Covid bv) hadden we de 8 maanden hard nodig. Begin dus één jaar van tevoren, dat geeft je minder stress en meer tijd.